Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tvist om priset

Hotell- och restaurangägare sparkar bakut när musikskaparnas branschorganisation vill höja avgifter för musik på krogen. Nu anklagar krögarna sin motpart för ojusta förhandlingsmetoder.

Foto: DAVID ADAME

Stockholm (TT Spektra)2010-12-16 03:00

Förhandlingarna om avgifter för rätten att spela musik på hotell och restauranger har strandat. Musikskaparnas branschorganisation Stim vill höja avgifterna till en nivå som de anser rimlig i dag. Deras motpart, Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR), vägrar betala de nya nivåer som Stim kräver.

Förhandlingarna har kört fast ordentligt och nu anklagar SHR sin motpart för att använda ojusta metoder.

Mångfaldig ökning
- Det som skapar stor upprördhet bland våra medlemmar är att vi har förhandlat om det här på ett bra sätt sedan 1925, men den här gången kom de [Stim] bara och sa: "betala mer", säger Björn Arnek som är ekonom på SHR.

Enligt SHR:s egna räkneexempel kan avgiften för en restaurang med 50 sittplatser som anlitar en diskjockey 100 kvällar öka från 3 744 kronor om året till 21 011 kronor. Det motsvarar en ökning på 430 procent.

- Vi kommer definitivt inte skriva på det nya avtalet. Det här är för stora tarifhöjningar som kommer att drabba våra medlemmars besökare ute i landet, säger SHR:s vd Eva Östling.
Bakgrundsmusik?
Den fråga som varit särskilt svår för parterna att enas kring handlar om när ett etablissemang bör betala extra för musik framförd av diskjockey. Avgiften för så kallad "bakgrundsmusik" är lägre än avgiften för musik som framförs av en diskjockey.

- Det är många restauranger som profilerar sig som klubbar och tar dit en dj när de stänger köket. Då har musiken ett annat värde eftersom människor kanske kommer för musikens skull, säger Stims kommunikationschef Susanne Bodin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!