Skatterna på väg förstöras
Statyer vittrar sönder, metallföremål som legat i jorden i tusen år förstörs. I allt snabbare takt påverkar klimatförändringarna våra kulturskatter. Historiska museets nya utställning "Rädda historien! " visar hur akut situationen är.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Den försurade jorden är en aspekt av hur människan påverkat miljön och därmed också kulturhistoriskt intressanta föremål. Men klimatförändringarna för också med sig mer dramatiska incidenter; som när stormen Gudrun 2005 mejade ned 75 miljoner kubikmeter skog. Det var inte bara träd som fälldes, stormen skadade också 3 200 fornlämningar i Kronobergs län - en av de värsta kulturhistoriska katastroferna i svensk historia. Rotvältorna drog bland annat upp många förhistoriska gravplatser.- Jag tror att det här är en i princip okänd aspekt av klimatfrågan. Det man har uppmärksammat hittills är att naturen förstörs eller att de gulliga isbjörnarna kommer till skada. Däremot tror jag inte att man har förstått hur kulturföremålen påverkas, säger Malin Grundberg.Utställningen "Rädda historien!", som invigs den 26 mars, utgår från Riksantikvarieämbetets kulturmiljöbokslut som kom 2007. Eftersom utställningen är gjord för en yngre målgrupp (från elva år och uppåt) har man valt att koncentrera sig på några huvudområden. "Jorden surar", heter det bland annat i utställningen, och "Luften fräter".Skadade skulptur
Ett tydligt exempel på det senare är statyn "Tapperheten" som länge prydde kyrkan i Kristianstad. Men när den togs ned för renovering på 1940-talet visade det sig att skulpturen var så illa åtgången av luftföroreningar att den inte gick att återställa. De tidigare vackra anletsdragen liknar numera mest en grovt tillyxad mask.Historiska museet har mängder av kulturhistoriskt intressanta föremål i sina samlingar. Men vad hade hänt om de hittats senare i tiden?- Då hade våra klenoder kanske bara funnits i fragment.Historiska museet vill dock inte att utställningen enbart ska fokusera på elände. En stor del av den handlar också om hur man själv kan leva klimatsmart och därmed påverka miljön i positiv riktning. Råden är enkla och handfasta: källsortera, res miljövänligt, försök att påverka politiker i beslut som handlar om miljön.- I elvaårsåldern börjar man ta saker på allvar, kanske på större allvar än vuxna. Man inser att det är läge att göra något, innan det är för sent, säger Malin Grundberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!