Shaun Tans grafiska storverk på svenska

Ensam man utvandrar till okänt land. Han känner ingen, han kan inte språket. Med sin surrealistiska bildberättelse "Ankomsten" introduceras den australiske illustratören Shaun Tan på svenska.

Shaun Tans kinesiske far kom till Australien från Malaysia för att studera arkitektur. Om "Ankomsten" handlar om hans far är det i så fall på ett omedvetet plan, berättar han.
Foto: Kabusa

Shaun Tans kinesiske far kom till Australien från Malaysia för att studera arkitektur. Om "Ankomsten" handlar om hans far är det i så fall på ett omedvetet plan, berättar han. Foto: Kabusa

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2010-06-19 03:00
"Ankomsten" är hans mest spridda bok, men också den som är lättast att översätta. Här finns bara bilder, inga ord. Man kan också uttrycka det som att Shaun Tan gjort allt jobbet själv. I fem år tecknade han på sin berättelse. Frånvaron av text förstärker upplevelsen av mannens språklöshet i det främmande landet.- Jag började jobba med bilderna i fel stil, sedan var jag tvungen att ta det här jobbiga beslutet, skulle jag fortsätta ändå, eller inte? Jag visste att den stil som jag sedan valde var mycket mer tidskrävande, jag visste att det skulle ta lång tid, säger Shaun Tan, på telefon från hemmet i Melbourne."Ett mästerverk"
I dag är den grafiska romanen utgiven i åtskilliga länder. Kritiker och läsare har hittat "ett mästerverk". När Disney Pixar sökte konstnärer för att utveckla bildidéerna till filmen "Wall-E" var den nu 36-årige Shaun Tan ett självklart namn. Likaså bland de internationella nomineringarna till årets Alma-pris.- I dag kan jag önska att jag hade vetat det när jag hade kommit halvvägs med den här boken. När jag äntligen var färdig att lämna ifrån mig den kände jag inte något annat än lättnad."Ankomsten" är en tidlös berättelse om en familjefar som lämnar sin hustru och dotter för att ensam bege sig till det nya landet i hopp om att de alla ska få det bättre.Romanens huvudpersoner visar varandra en ömsint och rörande omsorg, vare sig de känner varandra eller inte.- När immigranter kommer till ett nytt land kan de röra sig framåt bara med hjälp av andra människor, människor som hjälper utan orsak. Jag tycker det är fascinerande och väldigt optimistiskt. För hur gör du framsteg i ett land där du inte har vänner och familj? Du måste bara lita på främlingar, på deras empati, att de förstår vad du går igenom och hjälper dig.Öm blick
Den ömma omsorgen finns även i huvudpersonens blick på omvärlden. Ett uppslag rymmer 60 små teckningar förställande olika molnformationer under båtresan till det nya landet.Shaun Tan har låtit sig inspireras av olika immigrantöden från olika tider. Ellis Island men också Kina finns närvarande i de främmande miljöerna. Skuggor från drakstjärtar svävar över himlen. Origamifågeln som mannen viker till sin lilla dotter innan han reser förökar sig då och då till en flock som intar hela himlenDet surrealistiska bildspråket går igen i Shaun Tans alla böcker och målningar.- Jag försöker undvika det. Men det var det som motiverade mig till att börja rita en gång. Det jag försöker göra är att komma närmare verkligheten genom att rita dit något främmande. Det räcker inte med att rita något som det ser ut, då utesluter man alla sätt som det skulle kunna se ut på.- Om det vi ser och läser känns välbekant stänger vi av oss själva. Om man gör det lite annorlunda väcker man folk i stället.
l Född: 1974l Uppväxt: I en förort norr om Perth, ett hörn av Australien som han beskriver som fruktansvärt isolerat, inklämt mellan havet och en vidsträckt öken.l Bor: I Melbourne tillsammans med sin finska fru.l Bakgrund: Universitetsexamen både i konst och litteratur. Började som science fiction-tecknare i tonåren. Har givit ut sju böcker, varav "Ankomsten" är den mest spridda. Han senaste, "Tales from outer Suburbia" är hans mest självbiografiska.l Film: Hade nyligen premiär på "The lost thing", en 15 minuter lång animerad film han arbetat med av och till under tio år, baserad på hans bok med samma titel. Shaun Tan gör alla sina teckningar för hand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!