Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Se - och le

Följ skylten till "övergångsställe för blinda", eller till det "hemliga skyddsrummet".   Och skratta framför allt inte åt infödingarna! I sommar fylls Kungsträdgården av skyltar från hela världen, som ger upphov till de mest absurda missförstånd.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2008-07-05 03:00
"Varning till turister: skratta inte åt infödingarna!". Originalskylten finns i USA, men fram till den 20 juli är det turisterna i Kungsträdgården i Stockholm som får lägga band på skrattreflexerna. Vilket inte är helt lätt med tanke på att "Se upp för skyltarna!" är ett projekt med hög humorfaktor.- De allra roligaste skyltarna kommer faktiskt från engelskspråkiga länder. Då känner man sig inte heller lika skyldig när man skrattar. En favorit är "blind people, cross road here" - blinda, korsa vägen här, säger Doug Lansky.Samlat i åtta år
Reseexperten, journalisten och entusiasten Doug Lansky är mannen bakom "Se upp för skyltarna!". I åtta år har han samlat på absurda och roliga skyltar från hela världen. Det har resulterat i två böcker för Lonely Planet och den populära nätsajten signspotting.com, där besökarna själva kan lägga in bilder på skyltar de upptäckt.Det lite udda intresset väcktes redan när han som ung besökte Manhattan i New York. Där fnissade han åt en skylt med uppmaningen "Don’t walk" - med ett trafikljus under som visade grön gubbe.- När man har upptäckt en rolig skylt så börjar man plötsligt hitta fler och fler. Det är som när min fru väntade vårt första barn, plötsligt såg jag massor av gravida kvinnor på stan. Tidigare hade jag inte tänkt på dem, säger Doug Lansky.Inspirerad av vännerna
När han som resejournalist visade bilder från platser han besökt var det alltid de roliga skyltarna som väckte störst entusiasm hos vännerna. Det fick Doug Lansky att förstå att hans udda intresse kunde vara en källa till glädje för fler.Ofta är det ren språkförbistring som gör skyltarna roliga. "Of clouse, we spoke England!", utropar en thailändsk restaurang stolt på signspotting.com, samtidigt som kollegan i Kina välkomnar sina "big nose friends" - ett kärvänligt uttryck för västerlänningar. Andra gånger är det den grafiska (över)tydligheten som roar. Lär om andra kultur
En kambodjansk skylt varnar bestämt toalettbesökarna från att stå på toasitsen när de uträttar sina behov.- Det är kanske inte någon djupare mening med det här projektet. Men det ger en insikt i andra kulturer och hur man tänker där. Särskilt kinesiska skyltar skiljer sig från andra genom formuleringar som "jag är naturen, snälla bryt inte mina kvistar". De skriver som om det var Moder Natur själv som formulerade meningarna, säger Doug Lansky.
Reseexpert som har skrivit krönikor och reseråd för bland andra National Geographic Adventure, Esquire och The Guardian. Han har också varit programledare för en resedokumentär på Discovery Channel Show. Kommer från Minnesota i USA, men är sedan flera år tillbaka bosatt i Stockholm.Tanken är att utställningen "Se upp för skyltarna!" ska turnera i världen. Det finns redan intresse för att visa den i New York, San Francisco och London. Hösten 2009 ger Doug Lansky ut en ny bok i signspotting-projektet på Lonely Planet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!