Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Schlagern fyller tio år

Ett dyrt projekt som kan sluta med urvattnade låtar och svikande tittarsiffror. Olyckskorpar kraxade, men den omstöpta Melodifestivalen gjorde succé. I år avgörs "nya" Melodifestivalen för tionde gången.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-01-27 03:00

"Satsningen kan bli ett riktigt dunderfiasko". Aftonbladets tv-krönikör Jan-Olov Andersson förutspådde höga tittarsiffror, men varnade för magplask. Året dessförinnan arrangerades tävlingen i Malmö och kritiker ratade såväl artister som det traditionella upplägget med orkester, kapellmästare och svenska låttexter.

Nu skulle schlagern moderniseras med fyra deltävlingar runt om i Sverige.

I sin krönika vädrade Jan-Olov Andersson farhågor om urvattnade låtar, sega upprepningar och en överhängande risk för att Sverige skulle skicka ett dansband till schlager-EM i Tallinn.

Han var inte ensam om att känna oro.

- Det fanns en del skepticism även på den högsta nivån inom SVT. Man var tveksam till att åka till Sundsvall med fotografer från Malmö till exempel. Det var nog det största bekymret, säger Svante Stockselius, dåvarande nöjeschef på SVT.

Bortsett från att tackla en stelbent organisation var Svante Stockselius tvungen att övertyga SVT:s ledning om att finansiera en tävling som involverade hundratals tv-anställda i flera veckor.

- Jag började titta på olika samarbetslösningar och hur man kunde samarbeta med kommersiella parter och kommuner. Vi drog i gång det arbetet och kom fram till att vi kunde göra sex tävlingar för bara dubbla priset.

Sökes: 32 bra låtar
Det var ett argument som imponerade på SVT:s ledning. Men ett problem återstod: att hitta 32 låtar och lika många artister med förmågan locka svenska folket till tv-apparaterna.

Svante Stockselius och hans arbetsgrupp insåg snart att de behövde en artistansvarig. Sångaren Christer Björkman hade vunnit Melodifestivalen 1992, men kommit näst sist 1999. I dag titulerar han sig tävlingsproducent för Melodifestivalen, men 2001 var Christer Björkman enligt egen utsago en "hårt arbetande bruksartist".

Svante Stockselius gav honom fyra månader att hitta artister till de fyra deltävlingarna.

- Vi kommer från en tävling där jag för första gången kände tvivel över Melodifestivalen. Det var det sämsta jag hade sett. Det var Friends, Barbados och inget mer. De bad mig att gå från det till att hitta 32 artister. "Det går inte", tänkte jag.

"Bevisa det"
Christer Björkman hade i tidningskrönikor förfäktat ståndpunkten att Melodifestivalens format var så starkt att det inte borde gå att misslyckas med tävlingen.

Stockselius besvarade hans skepsis inför uppgiften med en utmaning: "bevisa det".

- Lyckligtvis var vi väldigt naiva det första året. Vi hade ingen aning om hur det skulle tas emot ute i landet eller om vi skulle få ihop tillräckligt bra material, säger Christer Björkman.

Hur det gick?

Drygt 3,7 miljoner svenskar såg finalen. Afro-Dites vinnarlåt låg på Trackslistan i sju veckor och tvåan Mendez låt Adrenaline blev en långvarig landsplåga.

- Även om vi bara hade två-tre kända namn i varje deltävling var det oerhört många fler än året dessförinnan. Vi hade flyt, de två låtarna som kom etta och tvåa gick allra bäst och blev en murbräcka in i kommersiell radio. De öppnade dörren för vad som skulle hända sedan, säger Christer Björkman.

■ 2002 Afro-Dite vinner med Never let it go, men den första Melodifestivalen med deltävlingar inleds av en kontrovers mellan Magnus Carlsson i Barbados och medlemmarna i den okända gruppen Brandsta City Släckers. Carlsson citeras när han kallar brandmännen "pajasar" och "ett hån mot schlagern" och Expressen gör stor affär av bråket.

- Det påverkade oss mycket för det var första gången vi förstod att vi inte bara sysslade med en tävlingen utan även gjorde en dokusåpa. Vi förstod också att den här sortens skriverier skulle hjälpa tävlingen med uppmärksamhet, säger Christer Björkman.

■ 2003 Jessica Andersson och Magnus Bäcklund i duon Fame vinner i en Melodifestival som är märkligt befriad från skandaler. Gruppen slog igenom i tv-programmet Fame factory på TV 3, Bert Karlssons egen talangfabrik.

- När vi lät Fame vara med gjorde vi ett medvetet val. Talangtävlingar på tv höll på att bli väldigt stort och vi insåg att mycket bättre plantskolor för Melodifestivalen kunde vi inte få. Det gällde bara att hantera det försiktigt.

■ 2004 Orup skriver Det gör ont år Lena Philipsson som vinner i överlägsen stil.

- Jag hade försökte verkligen få Lena att vara med för jag insåg att det fanns ett inbyggt kapital i att hon var en ständig tvåa. Med rätt låt bara måste hon vinna. Vi lärde oss att Melodifestivalen är ett perfekt forum för artister som har haft en stor publik men som kanske inte har det just för tillfället. Lenas vinst innebar schlagerdivans återkomst.

■ 2005 Martin Stenmarck vinner finalen trots att Nanne Grönvall fick nästan dubbelt så många röster från tittarna.

- Det var första gången vi ifrågasatte poängsystemet. Hennes röstetal var gigantiskt stort, ändå vann hon inte och det blev naturligtvis väldigt märkligt. Med det nya system som gäller från och med i år kommer en så tydlig favorit att vinna.

■ 2006 Carola återkommer med hiten Evighet. Schlagerveteranen är såväl juryns som tittarnas favorit och tar hem vinsten trots att rösten krånglar.

- Det fanns egentligen aldrig någon tvekan om att Carola skulle vinna. Här hon steg in på genrepet i Göteborg var det klart. Oj vad hon ställde skåpet där.

■ 2007 The Ark vinner tävlingen, vilket innebar ett genombrott för rockmusik i schlagersammanhang. Lika stor som Ola Salo blir den sjungande läraren Marie Lindberg som får en radiohit med sin egenhändigt skrivna låt Trying to recall.

- Jag brukar lyfta fram deltävlingen i Göteborg som den perfekta dramaturgin för Melodifestivalen. Vi hade The Ark, det första rockbandet som vunnit, men framförallt Marie Lindberg. Hennes framgång bygger på en bra låt men också askungesagan. Vi älskar sagor med lycklig slut och när vi får ta del av det i verkligheten är det väldigt speciellt.

■ 2008 Charlotte Perrelli vinner med Hero, men det är komikern Björn Gustafsson som stjäl showen med sin pausunderhållning.

- Han är en vulkan av talang och det går inte att värja sig emot det. Att arbeta mer med innehållssidan av produktionen gav Melodifestivalen en ytterligare dimension som lyfter tävlingen.

■ 2009 Humorgruppen Grotesco står för underhållningen och lyckas med konststycket att reta upp Rysslands ambassadör i Stockholm, som menar att deras shownummer är ett hån mot rysk kultur.

- Det där betydde verkligen ingenting. Vi tyckte bara att Grotesco var väldigt roliga. Särskilt när vi kom till Moskva och deras öppningsnummer var nästan exakt som Grotescos, med björnar och babusjkor, fast mycket dyrare.

■ 2010 Anna Bergendahl vinner men floppar i schlager-EM i Oslo där Sverige för första gången misslyckas med att ta sig vidare till final. Inför årets Melodifestival får Christer Björkman mer att säga till om och byter samtliga svenska jurygrupper mot utländska experter.

- Förra året gav oss det mandat vi behövde för att göra radikala förändringar av systemet. Att inte vara i final, då talar vi förnedring. Vi är ett så bra musikland att vi ska vara i final.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!