Rykande aktuell
Sällan har en serie varit så aktuell som "Kommissionen". Thrillerserien om efterspelet av ett nationellt trauma var precis färdiginspelad när tsunamin slog till. - Det var ju en märklig känsla, säger Katarina Ewerlöf som spelar huvudrollen i SVT:s nya storsatsning.
Kommissionen i sin helhet: Anna Ulrika Ericsson, Cecilia Häll, Helge Skoog, Katarina Ewerlöf, Göran Gillinger, Chatarina Larsson, Peter Perski. Foto: SVT
Foto:
Manusförfattaren Anders Lenhoff skrev serien efter 11 september-attackerna i USA för fyra år sedan. Handlingen beskriver handfallenheten hos regering och ansvariga tjänstemän och han skrev till och med in en minnesstund med Eva Dahlgren på Sergels torg, något som faktiskt sedan hände efter mordet på Anna Lindh 2003.
Det märkliga är att manuset var färdigt innan mordet och serien var färdiginspelad en månad innan flodvågorna.
- Det känns alltid läbbigt när verkligheten närmar sig fiktionen, för man blir berörd på ett sätt man inte är förberedd på, säger Anders Lenhoff.
För några har det blivit för nära.
- Jag vet ett par som inte riktigt pallar att se första avsnittet för de var inblandade i tsunamikatastrofen. Det här med krishantering på regeringsnivå ligger dem nära, säger Anders Lenhoff.
Tusentals dör
SVT har emellertid valt att inte klippa om serien på grund av terrordåden, enligt dramachefen Daniel Alfredson.
"Kommissionen" inleds med ett terrordåd i Stockholm som dödar tusentals människor. Serien fokuserar inte så mycket på själva terrorn utan mer på vad som händer efteråt.
En speciell kommission bildas under ledning av Lena Lagerfelt (Katarina Ewerlöf) för att samordna insatserna.
- Det handlar om ett samhälle i kris. Hur är vår beredskap? Vad är det som ligger och puttrar i samhället när det blir kris?, förklarar hon.
Statsminister Falkman
Loa Falkman spelar statsminister i "Kommssionen". Han tycker serien blev "skrämmande aktuell". Men det beror också på att det lades ner stor möda på research.
- Vi fick gå på seminarier på Säpo och andra myndigheter. Det var mycket intressant, säger han.
Anders Lenhoff, som bland annat intervjuade förre statsministern Carl Bildt i researcharbetet, valde Loa Falkman i rollen som statsminister ganska tidigt i arbetet.
- Jag valde Loa därför att jag ville ha någon som man skulle tänka sig att folk skulle rösta på, säger han.
- Det är mycket smickrande, men jag hinner inte bli statsminister på några år. Jag har mycket att göra, säger Loa Falkman roat.
Lägenhetsaffär
Hans roll som statsminister blir mindre i serien längre fram. Istället kliver Katarina Ewerlöf in som huvudperson. Som ännu en tillfällighet spelar hon en före detta minister som tvingats avgå på grund av lägenhetsaffärer. Såsom utrikesminister Laila Freivalds fick göra för några år sedan.
- Ja, det där är verkligen märkligt, säger Katarina Ewerlöf. Jag har inga åsikter om ministrarnas roll i tsunamin. Det är lätt att hitta syndabockar. Men det är skrämmande att veta efteråt att ingenting gjordes.
Enligt Anders Lenhoff ska man heller inte se "Kommissionen" som regeringskritik.
- Jag tycker man kan se den här serien som kritik mot regeringen och det är inte meningen.