Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Priset som varit livsavgörande

Vad vet världen om priset till Astrid Lindgrens minne? Svaret blir förmodligen "inte så mycket". Men för tidigare års vinnare har Alma-priset varit livsavgörande. I morgon tillkännages årets pristagare.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2009-03-23 03:00
Den australiska författaren Sonya Hartnett hade haft det motigt en längre tid och började fundera över sitt livsval. Hennes ungdomsböcker hade visserligen rosats av kritiker, men hon upplevde sig ändå som marginaliserad och misslyckad.Den 14 mars 2008 kom beskedet från Sverige som förändrade hennes liv. Hon hade tilldelats Astrid Lindgren Memorial Award med en prissumma på fem miljoner kronor.Så här ett år efteråt sammanfattar hon upplevelsen med stor tacksamhet.- Inte en dag förflyter utan att jag upplever det som att Astrid Lindgren rör vid mitt liv. Så tror jag att det kommer att vara under resten av mitt liv.För Sonya Hartnetts del innebar Alma-priset en personlig bekräftelse, ekonomisk trygghet och en sorts revansch. Sedan offentliggörandet för ett år sedan har intresset för hennes person och hennes böcker ökat betydligt i hemlandet Australien.Möjlighet att överleva
För andra pristagare har priset haft ännu större praktisk betydelse.- För oss har det betytt allt. Vi har fått möjlighet att överleva och att stärka våra program. Det är inte lätt att överleva i Venezuela - det var det inte ens före den ekonomiska krisen. Alma-priset gav oss frihet, säger Carmen Diana Dearden, från den läsfrämjande organisationen Banco del Libro.Banco del Libro, som tilldelades Astrid Lindgrens pris 2007, har i snart fem decennier kämpat för att nå ut till barn och ungdomar i Venezuela. Med röda bokbussar kommer "Bokbanken" med läsning till barnen i kåkstäderna, medan mulor fraktar böckerna till de unga läsare som bor i bergsbyarna. Med stor uppfinningsrikedom har Banco del Libro jobbat för att hitta sponsorer till sina projekt.Hårt drabbad
- Den privata sektorn är hårt drabbad av finanskrisen och det skulle ha haft en förödande effekt på oss, om vi inte fått Alma-priset. Vi startade till exempel ett bibliotek i en ekologisk park tillsammans med ett gasföretag, men när staten tog över företaget upphörde sponsorpengarna. Nu kunde vi ändå slutföra projektet och betala de anställda, berättar Carmen Diana Dearden.Sonya Hartnett och Banco del Libro är goda exempel på tanken bakom priset till Astrid Lindgrens minne. Redan från början slogs det fast att prispengarna antingen skulle gå till författare, berättare, illustratörer eller läsfrämjande organisationer. Banco del Libro är den hittills enda organisationen som har tilldelats priset.- Jag är visserligen jävig, men jag skulle gärna se att någon som jobbar med läsfrämjande åtgärder vinner priset i år. De kämpar så mycket utan någon uppmärksamhet, på ett sätt som författare inte behöver göra. Min favorit är nog Julinda Abu Nasr, från Libanon. Hon gör ett fantastiskt arbete nästan helt utan pengar och stöd, säger Carmen Diana Dearden."Vill vinna igen"
Hon upplever att det svenska priset har blivit välkänt i Venezuela där det går under beteckningen "petit Nobel" - lilla Nobel. Och även om Sonya Hartnett inte tror att vanliga australier har en aning om vad Astrid Lindgrens pris är för något är hon övertygad om att de någon gång i framtiden kommer att veta det.- Det har kapaciteten att ställa alla andra priser i skuggan - det tar bara lite tid. Prispengarna talar sitt eget språk. Jag vill redan vinna det igen och hatar idén att inte längre vara den regerande prinsessan.
n Tisdagen den 24 mars klockan 13.00 offentliggörs årets vinnare av Astrid Lindgren Memorial prize, Alma-priset. Det sker på en presskonferens i Vimmerby.nPriset instiftades av den svenska staten efter Astrid Lindgrens död 2002. Första gången det delades ut var 2003 då Maurice Sendak och Christine Nöstlinger delade på priset.n Prissumman är fem miljoner kronor, vilket gör Alma-priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Det är det näst största litteraturpriset i världen, störst är Nobelpriset.n Antalet organisationer och institutioner i världen som får nominera kandidater till priset ökar ständigt. Till 2010 års pris bidrar 490 instanser med förslag. I juryn som sedan utser vinnaren/vinnarna sitter tolv ledamöter på fyra år i taget. Juryns ordförande är Larry Lempert, chef för Internationella biblioteket i Stockholm.n I år har 153 kandidater nominerats, från 60 länder i världen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!