Polyfonisk hippiearmé till Emmaboda
Polyphonic Spree liknar mer en religiös sekt än ett popband. En fredlig hippiearmé i vita kaftaner som vill sprida glädje och kärlek. Helgens spelning på Emmabodafestivalen är den första i Sverige.
Tim de Laughter är Polyphonic Sprees musikaliska ledare och grundare. Han bestämmer vem som får vara med och hur det ska låta. Foto: Pressens Bild/Arkiv
Foto:
- Det är ett par fruar och barn som följer med, och sen måste de ju ha folk som håller reda på alla dessa människor och deras instrument, säger festivalmedarbetaren Håkan Karlsson.
<B>+ En arrangörs mardröm?</B>
- Nej, vi är så nöjda med att de kommer. Om man gör en strikt ekonomisk kalkyl vete fan om det går ihop, men musikaliskt är det en fullträff, säger festivalarrangören Håkan Karlsson.
Musiken kan beskrivas som 60-talsinfluerad symfonirock med trådar till både Beach Boys, Flaming Lips och musikaler som "Jesus Christ superstar". Bakom den märkliga popgruppen står Tim de Laughter. En amerikansk Thomas Di Leva i fotsid kaftan som pratar om "positiva energier" och "inre frid". Det är hans visioner som ligger till grund för bandet, och det är han som väljer ut nya medlemmar och instrument - allt från franskt horn till harpa.
Polyphonic Sprees senaste album "Together we?re heavy" släpptes 2004, men är aktuellt för återutgivning den 24 augusti.
Spännande startfält
Emmabodafestivalen har alltid handlat om morgondagens musik, så också i år. Förutom Polyphonic Spree består helgens startfält av artister som Heavy Trash, Hot Snakes, Wolf Parade, David Sandström och Jens Lekman.
- Det har inte varit några kompromisser i år. Vi har till exempel Pipettes, ett modernt Supremes som gör oerhört spännande musik. Sen tycker jag att vi fått till den svenska sidan med Springfactory, Mexicos och hela den nya generationen popband, säger Håkan Karlsson.
Årets Emmabodafestival är den 18:e i ordningen och pågår mellan 11 och 13 augusti.