Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Peter LeMarc tolkar sig själv

På skivan "Sjutton sånger" har Peter LeMarc gett sina gamla låtar en ny chans. Skalat av det skräniga och 80-talssvulstiga och plockat fram essensen.
- Vi har spelat in låtarna som de en gång föddes, med mig och en gitarr.

Akustiskt och avskalat är temat för Peter LeMarcs nya skiva. "Det handlar om att gå så nära man bara kan komma. Sången ligger banne mig framme på nästippen."
Foto: Henrik Montgomery/Pressens Bild

Akustiskt och avskalat är temat för Peter LeMarcs nya skiva. "Det handlar om att gå så nära man bara kan komma. Sången ligger banne mig framme på nästippen." Foto: Henrik Montgomery/Pressens Bild

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2005-08-25 06:00
Idén till nya albumet kom när Peter LeMarc gick in på Stims hemsida och hittade en lista med sina egna låtar. Det var imponerande 260 titlar. Samtidigt spelade hans dotter upp ett spår från Joni Mitchells "Travelogue", en skiva där hon tolkar gamla låtar på ett nytt sätt.
- På originalet låter Joni Mitchell som en liten flicksnärta. Jag jämförde med den nya versionen där man hör en gammal ärrad tanta med riktig röst. Det var inte samma låt. Texten fick en helt annan betydelse när den sjöngs av en mogen kvinna.

Slangar och krokar
Det slutgiltiga beslutet att spela in "Sjutton sånger" tog han i en tandläkarstol med munnen full av slangar och krokar.
- En av radions skvalkanaler stod på och plötsligt spelar de "Mellan dej och mej", som jag inte hört på flera år. Jag blev alldeles paff. Det lät som en armé höll på att stövla in, med ylande hårdrocksgitarrer och tjutande flyglarm.
Men texten fick honom att minnas hur låten en gång föddes, naken och ren med bara akustisk gitarr som komp.
- Själva essensen av låten är ett oerhört intimt samtal mellan två personer, men i den utgivna versionen låter det som om de står på ett slagfält under andra världskriget och skriker åt varandra.
- Jag tänkte bara "Shit, om jag trillar av pinn i morgon är det inte det här jag vill lämna efter mig".

Maskerad musik
Tillsammans med kompisarna Jesper Nordenström och Martin Hansen valde Peter LeMarc ut ett antal missförstådda, misshandlade sånger och gav dem ny avskalad kostym. Inga trummor, ingen elbas, men däremot piano, akustisk gitarr och stråkar. 80-talet kallar han "musikproduktionens medeltid".
- Musik handlar ju om att kommunicera men då begravdes allt i en massa konstiga utstyrslar och maskeradkläder. Det var fläskiga fotbollskörer och trummor som lät som de var inspelade i en flyghangar.
"Sjutton sånger" sträcker sig från 1986 till 2004. Tolv låtar är hämtade från Peter LeMarcs studioalbum och fem kommer från annat håll. "Handens fem fingrar" är en vaggvisa som blivit populär på dop, och som spelats in av Lisa Nilsson. "Marias kyrka" är helt nyskriven. "Brev från en bakgård" är en outgiven favorit hos fansen.
- Man kan fråga sig varför jag inte gjorde det här redan för 20 år sedan, men det handlar nog om att acceptera sin egen röst och sig själv. Jag har i alla år tyckt att jag har en ganska anonym röst. Dylan, Lennon och Tom Waits, det är röster med karaktär, men Fransson från Trollhättan...
- I dag har jag accepterat att det är så här jag låter. Jag försöker inte åbäka mig, förställa mig eller klä ut mig. Nu kör vi så här.

Ett test
När "Det som håller oss vid liv" släpptes 2003 hade Peter LeMarc precis kommit ut på andra sidan av en livskris. Han drabbades av scenskräck och panikångest och försvann från scenerna, övertygad om att han aldrig skulle göra en skiva till.
- Jag mår bättre. Bra faktiskt. Det är inte så enkelt som att "nu är jag lycklig och nu är jag fri, hallelujah". Men jag har lärt mig mycket. Framförallt det där...att man duger som man är.
Den 10 augusti gjorde han sin första livespelning på många år. Konserten kommer att släppas på dvd senare i år, eller i början av 2006.
- Det var ett test. Publiken bestod av vänner och trogna fans som jag visste att jag kunde vara trygg med. De skulle förstå om jag inte fixade det, om jag var tvungen att bryta.
- Jag var oerhört nervös, men det gick hur bra som helst. Det var helt magiskt faktiskt. Det slutade med att de fick dra mig av scenen. När man är nere på Sven-Ingvars och påhittade italienska versioner av låtarna, då vet man att det är dags att sluta.
Namn: Peter LeMarc (Fransson).
Född: I Trollhättan 23 oktober 1958.
Bor: Söder om Stockholm.
Familj: Fru och två barn.
Diskografi: "Buick" (1982), "Circus circus" 1983, "Efter tusen timmar" (1984), "Marmor" (1986), "Peter LeMarc" (1987), "Närmare gränsen" (1988), "Välkommen hem" (1990), "Sången de spelar när filmen är slut" (1991), "Hittegods" (1992), "Det finns inget bättre" (1992), "Buona sera!" (live 1993), "Bok med blanka sidor" (1995), "Lemarcologi" (greatest hits 1996), "Lemarxism" (samling med udda låtar 1996), "Nio broars väg" (1997), "Det som håller oss vid liv" (2003).
Aktuell: Med skivan "Sjutton sånger" där Peter LeMarc tolkat om sina gamla låtar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!