Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Odell slipper fängelse - även om hon fälls

Villkorlig dom och böter, eller enbart böter. Det blir straffet om Anna Odell fälls för sin konstaktion på Liljeholmsbron i januari. Hon var själv märkbart lättad efter måndagens rättegång.

Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2009-08-25 03:00
- Jag hade trott att åklagaren skulle gå åt mig mycket hårdare, sade hon efter rättegångens slut.Blek och samlad, klädd i svart och grått mötte Anna Odell upp i Stockholms tingsrätt. Ett stort medieuppbåd följde rättegången där hon åtalats på tre punkter: för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande.Noggrant redogjorde hon för bakgrunden till händelserna på Liljeholmsbron; hur hon själv 1995 drabbats av en psykos som slutade med polisingripande och bältesläggning på S:t Görans sjukhus. Hon har tvångsvårdats vid andra tillfällen, men bara blivit lagd i bälte på just S:t Göran. I sitt projekt på Konstfack ville hon återskapa situationen - för att skapa diskussion kring behandlingen av psykiskt sjuka.- Om jag skulle bli fälld så förändrar det det fria demokratiska samhället, där det finns en öppning för att peka på orättvisor, sade Anna Odell i sitt slutanförande.Aggressiv
Två poliser vittnade om hur svårt det varit att få in henne i polisbilen och ta in henne på psykakuten. "Vi är säkert två på varje arm och ben, totalt åtta stycken", berättade en av dem om situationen som föregick bältesläggningen. Sjukhuspersonalen beskrev en utåtagerande, aggressiv patient. En läkare beslutade nästan omedelbart om bältesläggning - en åtgärd som Anna Odells advokat Claes Borgström kritiserade.Borgström hävdade också att Anna Odell gjort allt hon kunnat för att inte bryta mot några lagar. I förväg rådgjorde hon med en advokat, som konstaterade att aktionen möjligen skulle vara oetisk, men inte brottslig. Hon fick också godkänt av lärarna på Konstfack att fortsätta med projektet, trots att de visste vad hon skulle göra.Kostnader
Åklagare Stefan Lind hänvisade till de kostnader som Odell åsamkat samhället genom att låtsas vara psykiskt sjuk. Allt som allt handlade det om 12 350 kronor, pengar som sjukhuset krävt i skadestånd. Försvaret framhöll dock att S:t Görans inte haft några extra kostnader för vården av Anna Odell, eftersom ingen extrapersonal kallats in och inga andra patienter blivit lidande.Åklagaren menar att Odell planerat allt in i minsta detalj för att lura polis och sjukhuspersonal, men kräver ett ganska lågt straff: villkorlig dom och böter, eller enbart böter.Anna Odell var efteråt nöjd med tingsrättsförhandlingen.- Jag tycker att det framkom tydligt att vårdarna och läkarna försöker mörka att det faktiskt var så att jag blev lagd i bälte precis när jag kom in, och att de inte hållit sig till de regler som finns. Det var ju en av de saker jag ville visa med mitt projekt, sade hon.Dom i målet väntas den 31 augusti.
n Den 21 januari simulerar Anna Odell en psykos på Liljeholmsbron i Stockholm. Oroliga förbipasserande larmar polisen och hon förs till psykakuten på S:t Görans sjukhus. Hon läggs i bältessäng och får två injektioner Stesolid.n Den 22 januari avslöjar Odell att hennes agerande är en del av ett konstprojekt. Senare polisanmäls hon för bland annat falskt larm, våld mot tjänsteman och misshandel.n Den 12 maj visas Anna Odells verk "Okänd kvinna 2009-349701" för första gången offentligt, under Konstfacks vårutställning. Verket får stor medial uppmärksamhet.n En dag tidigare, den 11 maj, väcker åklagare Stefan Lind åtal mot Anna Odell. Åtalspunkterna är falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande. Odell får dock inte besked om åtalet förrän den 13 maj.n Den 24 augusti inleds rättegången mot Anna Odell. Målsägande är Norra Stockholm psykiatri och sju anställda på S:t Görans sjukhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!