Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya Holmes - en höjdare

"Något av det allra bästa jag sett i Sherlock Holmes-väg".Det säger en av Sveriges största Holmesexperter om miniserien

Foto: Peter Knutson

Stockholm (TT Spektra)2011-01-28 03:00

Sherlock ■ Sherlock Holmes som tar hjälp av datorer. Dr Watson som Afghanistanveteran. Det är upplägget för BBC:s miniserie Sherlock som nu har premiär i SVT.

En modern Holmes låter som en mardröm för alla konnässörer av Arthur Conan Doyles hjälte, som debuterade i romanen En studie i rött 1887. Men tvärtom: Mattias Boström som driver hemsidan sherlockholmes.se är lyrisk över BBC-serien.

Sågar legendaren
- De har lyckats med vad ingen trodde var möjligt - ta Sherlock Holmes-gestalten och sätta honom i nutid. Benedict Cumberbatch som spelar Holmes är möjligen den bästa hittills, i konkurrens med Jeremy Brett (från 80-talsserien The adventures of Sherlock Holmes).

Basil Rathbone, som mer än någon annan skådespelare förknippas med hjälten på Baker Street, hålls inte högt av Mattias Boström.

- Han saknar galenskapen. Det som blir så tydligt i den nya serien är att Sherlock Holmes är en avvikande person. Dessutom gillar jag att både Holmes och Watson är mycket unga. Första gången de två möts, i En studie i rött, är Holmes bara 27 år och Watson några år äldre. Vi har mest fått se gamla gubbar i rollen och trott att Holmes var en äldre man.

Samtidigt som Sherlock gjort succé i Storbritannien är Guy Ritchie i färd med att spela in sin andra långfilm om Holmes, med en rollista med Robert Downey Jr, Jude Law - och Noomi Rapace. Det måste vara glada dagar för en Holmesexpert just nu?

- Ja, det är en riktigt rolig nytändning som har skett, säger Mattias Boström.

- Jag tycker att man har lika stor rätt att nytolka Sherlock Holmes som Shakespeare. Här finns ett antal tydliga personligheter och lika tydliga historier, snyggt komponerade. Det är ingen slump att han är "moder" till alla kommande deckare.

Första boomen 1927
Den rådande Sherlock Holmes-boomen med filmatiseringar är den senaste i en lång rad. Den första kom, berättar Mattias Boström, redan på 1940-talet. Då hade publiken ännu böckerna, som publicerades fram till 1927, i färskt minne.

- Sedan hade vi ett rejält uppsving på 1970-talet då det kom ett antal Sherlock Holmes-pastischer och en hel del bra grejor. Det ledde till ett stort antal svenska nyöversättningar. Nästa var tv-bolaget Granadas fantastiska serie med Jeremy Brett i fyrtio avsnitt. Den hade fantastiska miljöer och ett otroligt manus där miljöerna utgick från böckernas originalteckningar.

Sherlock sänds i tre avsnitt med start i SVT 1 på söndag.

Fakta/Sherlock vi minns

Mattias Boström tipsar om fyra Sherlock Holmes-favoriter:

1. Några av "Baskervilles hund"-filmerna måste nämnas. Den med Basil Rathbone är faktiskt väldigt bra, den gör sig fint i svartvitt med sin gotiska stämning.

2. En film man inte ska glömma är Disneys "Mästerdetektiven Basil Mus" från 1986. Den har en mycket bra Londonkänsla och en stark intrig, den är helt enkelt jäkla bra för att vara Disney på den tiden.

3. "En studie i skräck" från 1979, där Holmes jagar Jack the Ripper, är riktigt bra.

4. En favorit är faktiskt en parodi, en humorfilm med Ben Kingsley och Michael Caine. "Ombytta roller på Baker Street" kom 1988 och handlar om dr Watson som skriver kriminalhistorier om en påhittad figur, Holmes. Men folk tror att han finns på riktigt vilket tvingar Watson att anlita en försupen skådis som får spela Holmes. Filmen innehåller en massa roliga referenser för den som gillar Sherlock Holmes.

Fakta/Sherlock Holmes

Sherlock Holmes, världens mest skarpsinnige detektiv, föddes i romanen "En studie i rött" 1887. Författare var Arthur Conan Doyle, som skrev fyra romaner och 56 noveller om Holmes.

Holmes beskrivs av böckernas berättare, dr John Watson, som en mycket bohemisk ensamvarg. Han kan glömma att äta, bor i ett stökigt hem och ägnar sig bland annat åt kokain och morfin. Han är lugn i farans stund men drivs av stark passion att lösa sina fall och är mottaglig för smicker.

Arthur Conan Doyle själv tröttnade ganska snart på Holmes, som han tyckte tog för mycket tid från hans andra, viktigare skrivande. I novellen "Det sista problemet" (1894) tog han livet av honom genom att låta honom störta från en klippa tillsammans med sin ärkefiende, professor Moriarty. Påtryckningar från publiken gjorde dock att Holmes kom tillbaka - han hade överlevt fallet.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!