Nu ska han håna östgötskan i teve
Det finns en anledning till att norrbottningar är tystlåtna och göteborgare så glada. Fredrik Lindström förklarar varför i "Svenska dialektmysterier" i SVT.
Fredrik Lindström utforskar orsakerna till att vi säger det vi gör i "Svenska dialektmysterier" i SVT2, med start den 11 januari.Foto: Bertil Ericson/Pressens Bild
Foto:
I "Värsta språket" gläntade han på dörren till sin kunskapskälla och nu står den närmast på vid gavel då han i en ambitiös serie utforskar varför våra vanligaste dialekter har blivit som de blivit. "Svenska dialektmysterier" har premiär i SVT den 11 januari.
- Jag ville göra något åt Discoveryhållet. Tv-publiken kommer att märka att det här inte är "Värsta språket" om dialekter utan det här ställer mer krav på tv-tittarna, säger Fredrik Lindström och fortsätter:
- Här måste man vara lite intresserad av dialekter för att ha någon glädje av programmet. Men det tror jag många har.
Underhållande
"Svenska dialektmysterier" är tänkt att vara underhållande, men det är inte ett humorprogram. Fast nog finns det ett stänk av ironi inblandat när Fredrik Lindström likt en modern Sven Hedin gör sina små nedslag bland tystlåtna damer i innersta Lappland eller bland fryntliga fiskhandlare i Göteborg?
- Ja, jag tycker det är roligt. Men det kan finnas flera bottnar i det.
- Jag gjorde ett program för fem år sedan om en påhittad revyartist som hette Harry Victor. Många tyckte det var roligt för att han var påhittad. Andra tyckte det var ett trevligt program för att de hade missat den där Harry Victor, säger Fredrik Lindström och ler.
Men den ironiska tonen kan kanske leda till att fördomar om hur vi svenskar är förstärks. Fredrik Lindström är medveten om det, men menar att han snarare kommer med en nyanserad bild om varför vi talar som vi gör.
- Men det är klart att om ett budskap förenklas i flera led och kokas ner till en kvällstidningsrubrik är det klart att det kan komma ut en väldigt förenklad sak av det. Men jag kan bara råda över mitt bidrag i det här, mitt program.
Gnällbälte
"Svenska dialektmysterier" är uppdelat åtta avsnitt. Serien tar upp de vanligaste, kanske mest folkkära dialekterna som vi älskar att hata. Fredrik Lindström har grävt i forskningen och hävdar att det går ett bälte snett över Sverige med roliga dialekter.
- Det innefattar östgötskan och hela gnällbältet och i någon mån även värmländskan.
Fredrik Lindström har även upptäckt ett feminint manligt bälte i södra Sverige.
- Det finns ett slags "pipbälte" som går över Västergötland, Östergötland och Småland där även karlarna pratar här uppe, väldigt högt säger Fredrik Lindström och pekar mot halsen.
- Det är en väldigt feminin dialekt, medan norrlänningarna har en maskulin dialekt.
För jobbigt
Fredrik Lindström ger sig förstås ut på djupt vatten när han uttalar sig om landsdelarnas dialekter. Efter "Värsta språket" blev han stoppad på gatorna av människor som ville ha prata om språk. Den uppmärksamheten blev för jobbig att bära, därför blev det ingen uppföljning.
Men nu är du där igen som språkfarbror?
- Ja, visst. Jag kan inte låta sådana tankar styra mig för mycket. Nu har jag valt det här, att göra ett nytt fördjupande program om språk, då får jag ta smällen själv.
1. Eskilstunamål
"Jag kommer själv därifrån och det är verkligen inte roligt"
2. Östgötska
"Mitt i gnällbältet"
3. P1-skånska
"När man tar bort de skorrande r-en och tror att man pratar rikssvenska"
4. Riktigt Gävlemål
"En maskulin dialekt"
5. Nordvästra Skåne
"En riktigt bred skånska"