Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nittves farväl till Moderna

De sista dagarna på jobbet, men Moderna museets Lars Nittve är till synes varken stressad eller nostalgisk. Kontoret är snart tömt och Lars Nittve har tagit farväl av kollegorna. På måndag heter chefen Daniel Birnbaum.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-11-01 03:00
Museets entré är fylld av människor och den avgående chefen får glada tillrop från både besökare och kollegor. Efter maximal tid på posten som museichef - ett sexårigt förordnande som sedan förlängdes med tre år - väntar en ny stor utmaning, en flytt till Hongkong där han ska bygga upp ett helt nytt jättemuseum, M+.Lars Nittves efterträdare Daniel Birnbaum övertar ett helt annat museum än det Nittve kom till för nio år sedan. Då, en mögelskadad byggnad med personal som mådde dåligt och ett skadat förtroende hos allmänheten efter bland annat ett kritiserat sponsoravtal med Sony. Nu, ett ekonomiskt välmående konstmuseum med gott renommé, höga publiksiffror och inte minst en frisk byggnad.Hur känns det att lämna Moderna nu?- Konstigt, det är en känsla av förlust och separation, sånt som vi människor inte är så bra på. Det dröjer ett tag innan jag går till jobbet någon annanstans och ingår i en struktur, ett sammanhang.Vad är du mest nöjd med?- Helheten. Jag sade från början att vi skulle sträva efter att göra museet till Europas bästa i sin storleksklass. Dit har vi kommit dit nu - bland museer i storleken under Tate Modern och Centre Pompidou är vi bäst i Europa. Sånt får man knappt säga som svensk.Vad är du inte nöjd med?
- Vi kunde vara bättre när det gäller att ställa ut och samla konst från andra delar av världen. Vi har prioriterat genusfrågan framför mångfald och globalisering, den har känts mer akut."Det andra önskemuseet" är din stora genussatsning, ett försök att utjämna snedbalansen i samlingen genom att köpa in konst av kvinnliga konstnärer. Men ett faktum är att den stora utställningssalen i entréplan nästan aldrig vigts åt ett kvinnligt konstnärskap.- Storleken på utställning är inget mått på vikt. Historiskt sett har kvinnliga konstnärer gjort mer intima verk i mindre skala, delvis har det med produktionsvillkor att göra, de har i större utsträckning arbetat hemma. Trycker man in den konsten i ett jättestort rum av prestigeskäl utsätter man konstnärskapet för en utmaning det inte har bett om.Som chef för den största institutionen för modern konst i Sverige har du inte hörts särskilt mycket i debatten. Är det inte din uppgift?- Nej, man kan tycka att det vore kul om jag gjorde det, men min uppgift är att skapa ett bra museum som kan vara en plats för diskussion. Själva kulturpolitiken är överskattad. Jag har jobbat under fyra kulturministrar, inte någon gång har kulturpolitiken haft praktisk betydelse för museets arbete.Snart går flyttlasset till Hongkong, varför tog du det jobbet?- Det är mer än ett jobb, något helt nytt. Gör vi det här bra kan vi förändra verkligheten i den delen av världen. Jag fick många erbjudanden från bland annat USA om att driva det och det museet, men det har jag gjort nu.
Nya chefen Daniel Birnbaum tillträder måndag 1 november.Nittves råd till sin efterträdare: "Nyckeln till ett museums framgång är att vinna allmänhetens förtroende. Då kommer folk och tittar på det du ställer ut, oavsett om det är Dal’ eller Lee Lozano."Tidigare chefer på Moderna: David Elliott 1996-2001, Björn Springfeldt 1989-1995, Olle Granath 1980-1989, Karin Lindegren 1977-1979, Philip von Schantz 1973-1977, Pontus Hultén 1960-1973, Bo Wennberg 1958-1960, Otte Sköld 1958.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!