Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maria Blom återvänder till Dramaten

Tre vuxna syskon möts vid sin mammas dödsbädd. Det kan bara bli en sak: dramatik, menar Maria Blom. På fredag har hennes nya familjedrama premiär på Dramaten.

Foto: Felipe Morales / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-02-01 03:00

De två kommande åren ska hon jobba med film. Snart dyker Maria Blom ner i skrivbordslådan för att hämta upp det ofärdiga filmmanus som hon inte ens hunnit titta på sedan teaterrepetitionerna började i november.

Men först ska hon leda ensemblen fram till urpremiären på Dramaten och själv hoppas hon på dramatik även ute i salongen.

- Jag tror det kommer att bli ett jädra liv. Pjäsen är otroligt rolig men också gravallvarlig. När jag själv suttit och skrattat på Dramaten tidigare i livet har jag blivit åthutad av andra publiken.

"Under hallonbusken" heter hennes nya familjedrama som i Maria Blomsk anda handlar om en både vanlig och ovanlig familj. Liksom i hennes stora succé, pjäsen men framför allt filmen "Masjävlar", samlas tre syskon kring en 70-årig förälder. Men den här gången är det inte för att fira, utan för att ta avsked av en en mor på dödsbädden.

Skiftade fokus
Maria Blom studerar den publik hon ska skriva för innan hon börjar, men den här gången bestämde hon sig för att skifta fokus. I stället vill hon locka sin gamla till en ny teater.

- Det jag är orolig för nu är om min gamla stockholmspublik ska hitta hit? Jag hoppas bereda vägen för dem, så att de ska känna sig välkomna här och kan känna att de har någon som tar hand om dem.

För egen del har hon inga problem med den guldiga nationalscenen. Maria Blom jobbade här redan för tjugo år sedan. Efter gymnasiet var hon påklädare i drygt två år, och skulle bland annat se till att Thommy Berggren hade sin fluga på plats "I väntan på Godot".

- Nu är jag på andra sidan, som scenarbetare beblandade jag mig inte med skådisarna, jag tillhörde scengänget. Nu kan jag titta på dem längtansfullt och önska att jag slapp allt ansvar.

Mer jämställt
Samtidigt har teatern förändrats. Med Marie-Louise Ekman som teaterchef har publiken förnyats, tycker Maria Blom som också ser ett generationsbyte bland skådespelarna.

- Marie-Louise tar in en ny generation regissörer, och sedan är det ett mer jämställt samhälle nu, och det märks. När jag var 20 och jobbade här som påklädare gick männen ut på krogen och grisade efteråt, nu går alla hem till sina familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!