Kultur - recept för långtidssjukskrivna

Parkpromenader och konstsamtal ska få långtidssjukskrivna tillbaka i arbete. Det hoppas regeringen vars försök med kultur på recept nu går i mål. Även om deltagarna kanske inte börjat jobba verkar de åtminstone må bättre.

Foto: Högskolan Kristianstad

Stockholm (TT Spektra)2010-12-30 03:00

 Den amerikanska jazzsångerskan Melody Gardot är ett av de mest kända exemplen på vad den medicinska forskningen kallar hjärnans plasticitet, på att det aldrig är kört. Som 19-åring blev hon påkörd av en jeep och fick svåra hjärn- och bäckenbensskador. Huvudet värkte, närminnet var dåligt. Hennes tolfte doktor förklarade att hon måste hitta något som kunde göra henne glad.

När han fick veta att hon spelat och sjungit före olyckan sade han att musiken kunde förbättra hennes hjärnkapacitet, få henne att fungera igen, och så blev det.

Sjukskrivna och sönderstressade
På Moma, Museum of Modern Art, i New York hålls sedan länge särskilda konstvisningar för dementa som ställda inför konstverken plötsligt visar sig kapabla till samtal med sina anhöriga på en helt annan nivå.

Bryta cirklar
Det svenska försöksprojektet i Helsingborg har ett liknande upplägg så till vida att det omfattar aktivitet i grupp och samtal. Men i stället för dementa eller hjärnskadade har svenska politiker i stället prioriterat långtidssjukskrivna smärtpatienter eller deprimerade för att, på sikt, få ut dem i arbetslivet igen. Just nu pågår utvärderingen som ska redovisas för regeringen i juni.

Hur har det då gått?

- Flera deltagare har gått in i arbetsprövning efter det här. Det kanske de hade gjort ändå, det kan man aldrig veta. Men de säger att programmet fått dem att ta tag i sina liv, säger Sören Augustinsson, socialpsykolog vid Högskolan Kristianstad.

Deltagarna kallas just deltagare, inte patienter. De har promenerat i Sofiero slottspark, gått på särskilda konstvisningar på Dunkers kulturhus, de har sjungit och haft samtal om litteratur.

De har deltagit i ett kulturutbud som redan fanns tillgängligt i staden.

- Kärnan har varit att man är med om en aktivitet som leder till samtal. Om du ensam går och tittar på konst generar det vissa effekter, men om ni är tre eller fyra får ni något att tala om vilket är poängen. Det svåra är att bryta folks cirklar mellan sängen, kylskåpet och tv:n.

Kultur på recept

De två svenska försöken, i Helsingborg respektive Umeå, fick en halv miljon statliga kronor vardera. Småpotatis i vård- och forskningssammanhang, men trots allt en markering som gjordes gemensamt av kultur- och socialdepartementet.

Redan nu säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) att kultur i vården är ett område hon tänker prioritera.

Projektet i Umeå kallas "Med mina händer". Sammanlagt 90 personer, som själva upplever sig ha stressproblem, valdes ut. Hälften av dem fick dreja, måla eller smida medan den andra häften fick lyssna på föreläsningar om stress. En utvärdering görs just nu baserad på intervjuer men också på blodprov som mäter stresshormoner.

"Hårdare koppling till forskningen"

Musiken och andra kulturyttringars inverkan på hjärnan är ett prestigefyllt naturvetenskapligt forskningsområde där Sverige knappast ligger i framkant.

För att ändra på detta har Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi, byggt upp Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs universitet. Där finns nu forskningsresultat samlade från de femtio högst rankande universiteten i världen.

I dag är flera svenska regioner och landsting redo att starta olika projekt.

- Om jag är tuff skulle jag kunna säga att mycket av det som görs i dag, även inom sjukvården, har begränsat evidensvärde. Ska man göra det här på allvar måste man koppla projekten direkt till forskningen och omsätta forskningsresultat i praktiken, det måste bli nästa steg, säger Gunnar Bjursell.

"Hälsa" enligt WHO

Världshälsoorganisationen WHO definierar hälsa som "ett tillstånd av totalt fysiskt, psykiskt, mentalt och socialt välbefinnande".

Med en sådan skrivning blir vårdens uppgift inte bara att bota en fysisk åkomma utan också att återföra individen till ett socialt och kulturellt sammanhang, skriver Statens kulturråd på sin informationssida om kultur och hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!