Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konsten att fånga den rätta festivalkänslan

Christoffer Sorner och Kalle Assbring tyckte att det saknades en bok om svenska festivaler och skrev en själva.
Den handlar om förväntningarna, fallgroparna och fyllorna, men framför allt den där speciella känslan som man bara får på festival.

Christoffer Sorner och Kalle Assbring har skrivit en bok om svenska festivaler. "Vi blev förvånade över att ingen annan kommit på idén tidigare" säger Kalle.
Foto: Pontus Lundahl/Pressens Bild

Christoffer Sorner och Kalle Assbring har skrivit en bok om svenska festivaler. "Vi blev förvånade över att ingen annan kommit på idén tidigare" säger Kalle. Foto: Pontus Lundahl/Pressens Bild

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2005-06-13 06:00
I dag har varenda svensk stad med självaktning en egen musikfest, kanske till och med flera. Det har fotografen Kalle Assbring och skribenten Christoffer Sorner tagit fasta på.
Nyutkomna "Festival" är en personlig guidebok med utgångspunkt från duons egna festivalminnen.
De har intervjuat publik, arrangörer och musiker, och grävt bland myter och berättelser som de hört genom åren. Allt för att försöka få grepp om den där ogripbara festivalkänslan.
Kalle var 17 år när han första gången åkte till danska Roskilde. Han minns det omvälvande klivet in i festivalernas värld.
- Vi kom dit mitt i natten. Det var kolsvart ute, vi hörde trummor i bakgrunden och luften luktade varmt damm. Även om jag var nykter var det en nästan tranceaktig känsla. Den där värmen och vänligheten som drabbar alla på festival.

Nyttiga tips
En sak som är väldigt speciell för större festivaler är doften. Alla som varit på Hultsfreds tältcamping vet vad det handlar om.
- Den kan väl beskrivas som en skum blandning av svett, bajamajor, gräs, glada människor och nudlar som kokat lite för länge, säger Christoffer.
Just campingen har fått ett eget kapitel i boken, med tips om hur man bäst skaffar nya kompisar och saker man absolut inte får glömma, som ett tält till exempel.
- Det första jag packar ner är en sådan där armékniv med konservöppnare. Öronproppar är viktigt, både när man ska slagga och på konsert, säger Kalle.
- Entrébiljetten är också bra att ha. Det kan tyckas givet, men vi har faktiskt vänt en gång halvvägs till Hultsfred för att en i sällskapet glömt biljetten, berättar Christoffer.

<B>+ Vilka är det stora fallgroparna som man trillar i som nybörjare?</B>
- Att man slår upp tältet nära en väg eller ett staket för där pissar alla. Tältar man i en grop och det börjar regna får man sova i en lerpöl resten av festivalen, säger Kalle.!!

<B>+ Hur viktig är musiken?</B>
- Det är viktigt med bra band, men det är inte därför man åker dit. Jag tror absolut att man har roligare om man inte nitiskt prickar in tio band per dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!