Jonna går till botten med gamla vrak
Förra gången Jonna Ulin syntes i rutan satte hon spaden i marken. Nu hoppas hon få med sig tittarna till Östersjöns botten i "Vrakletarna". -Jag tror att det här tilltalar väldigt många. Du har spänning, vetenskap, historia, action och lite konflikt på 28 snabba minuter, säger hon.
Foto:
Bland vraken i programmet finns Gotlandsfärjan Hansa som sänktes av en sovjetisk ubåt år 1944 och de 15 fartyg från den dansk-lübska flottan som år 1566 förliste i en våldsam storm utanför Visby. Dessutom utlovas ett marinarkeologiskt avslöjande, som bland annat består av en skulptur av internationellt intresse, i premiärprogrammet.-Det är ett oerhört värdefullt och unikt fynd som är ovanligt att stöta på. Det kan tillföra väldigt värdefull information till sitt sammanhang. Men nu får jag inte säga mer om det (skratt).Dödsplatser
Jonna Ulin tror att programmet kommer att locka tittare med tanke på den mystik som finns kring gamla skeppsvrak, och att tittarna tas med till platser som för de flesta är omöjliga att besöka på egen hand.Hur var det att dyka bland skeppsvrak?-Det är svårt att förmedla känslan av att gå ner där genom smaragdgrönt vatten och se de här spökskeppen täckta av fisknät och vitt slam. Och så är det faktiskt dödsplatser vi besöker, fartygen ligger ju där på grund av en olycka så man rör sig där nere med viss respekt.Du nämnde någonting om konflikter tidigare, blir det fartygs-dokusåpa av det hela?-Ja lite, men med fokus på det historiska. Det säger sig självt, 30 personer på begränsat utrymme under fem veckor. Jag vet att jag vid nåt tillfälle blir väldigt arg på en person som får en utskällning av mig i alla fall.
n Premiär i SVT 1 den 15 november.n Jonna Ulin, arkeolog och känd från SVT:s "Utgrävarna", är programledare.n Serien bygger på en expedition gjord under en månads tid, där man tittar närmare på några av Östersjöns vrak.n Marinbiologen Ola Oskarsson leder sökningarna ombord på sjömätningsfartyget "Franklin".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!