Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Husmorsidealet har fått nytt syre

Femtiotalets hemarbete var råslit och vardag. 60 år senare är husmorsidealet högst levande. Men i dag handlar det om pyntade muffins och nystrukna linnedukar snarare än om handtvätt och barnpassning.

Foto: Mats Landin

Stockholm (TT Spektra)2010-12-14 03:00

Julen står för dörren, och bilder av den traditionella högtiden, med hemkokt knäck, tazetter i formpressat glas och småflickor i nystrukna Carl Larsson-klänningar syns på magasinsomslag och oräkneliga lantlivs- och hemmabloggar. Femtiotalets husmorsdröm har blivit allmängods - men på helt andra villkor än de forna hemmafruarnas.

I en nyöppnad fotoutställning på Nordiska museet visas femtiotalets riktiga hemmafruar, som levde ett liv långt från cupcakes, doftljus och hemtorkade apelsinskivor. Utan vare sig disk- eller tvättmaskin, dagis och halvfabrikat fanns sällan tid över till pyssel när man skurat, kokat och lappat och lagat. Några år tidigare hade Hemmens forskningsinstitut bildats, med målet att rationalisera hemarbetet och höja husmoderns status.

Dröm om konserver
I dag ifrågasätter få yrkeskvinnans berättigande, men samtidigt blomstrar femtiotalsidealet. Ironiskt nog handlar det nu om att omfamna det genuina, när den ursprungliga hemmafrun drömde om ett enklare liv med konserver och maskiner.

Skribenten och fotografen Clara Lidströms hemmafixarblogg, med en blandning av pysseltips, heminredning och mode med femtiotalsestetik, har blivit både tidning och radio. I januari sänds första avsnittet av hennes radioprogram "Husmorsskolan", som spelas in i hennes hus utanför Umeå. Hon tror att pysselvågen handlar om att koppla av från vardagen, oavsett om det är genom surdeg eller modellflygplan.

Kvinnofälla - not
- När man läser historieböcker finns kvinnorna aldrig med. Det är en feministisk gärning att plocka fram det kvinnor i mormors och farmors generation var bra på, gedigen kunskap om hushåll och matlagning.

Att hemarbete provocerar har hon många gånger erfarit.

- Jag kan absolut förstå farhågor om att det är en kvinnofälla. Men min generation, åttiotalisterna, är de mest genomtänkta feminister jag vet. Det sista jag vill är att det här ska leda till en backlash.

"Den som bakat flest cupcakes när hon dör vinner - eller?", frågar sig journalisten Marina Nilsson i sin bok "Hemmafru 2.0. Hon ser en fara i fenomenet hobbyhemmafrun - moderna kvinnor som hellre satsar på hemmet än karriären.

Tantstämpeln tillbaka
- Jag är kluven, för visst är julpyssel roligt. Men myset är farligt, det växer dig över huvudet. Så många kvinnor drömmer om mer tid hemma, men vi riskerar en generation bittra kvinnor om vi inte i förväg tänker igenom konsekvensen av att gå ner i arbetstid, en usel pension.

I en värld som ständigt förändras tror Marina Nilsson att trygga värden som hem och familj alltid kommer att ha hög status, men inredningshetsen lär inte hålla i sig så mycket längre, spår hon.

- Allt går i vågor. Jag är övertygad om att hemarbetet snart får tillbaka sin forna tantstämpel.

n "Husmorsskolan" börjar sändas i P1 den 24 januari. Clara Lidström har tidigare gjort radio om pyssel och hemmafix i P4-programmet "Pikant. Hennes blogg finns på www.underbaraclara.nu.

n Fotoutställningen om Hemmens forskningsinstitut visas på Nordiska museet till 29 maj.

n "Hemmafru 2.0" är skriven av journalisten och författaren Marina Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!