Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hetast på bokmässan

Temat för årets bokmässa i Göteborg är Litauen. Men de stora författarnamnen är inte litauiska. Brittiska Jeanette Winterson, irländske Roddy Doyle och syrianske poeten Adonis hör till de riktiga publikdragarna.

Den syrianske poeten Adonis är ett av de stora namnen i världslitteraturen. I höst besöker han Sverige och Göteborg.
Foto: Sven-Erik Sjöberg

Den syrianske poeten Adonis är ett av de stora namnen i världslitteraturen. I höst besöker han Sverige och Göteborg. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2005-05-28 06:00
På torsdagen offentliggjordes programmet för Bok och biblioteksmässan 2005, som hålls 29 september till 2 oktober i höst. Att temat är Litauen var känt sedan tidigare, nu är även det övriga programmet spikat. De populäraste programpunkterna är nästan varje år de som handlar om personlig utveckling. Kaj Pollacks föreläsningar med teman som "Att välja glädje" är till exempel alltid överfulla. Det har mässledningen tagit fasta på och ägnar i år en hel dag åt ämnet. Under rubriken "Sköna söndag" samlas föreläsningar om hur man undviker stress, om den hypade GI-maten och om livsåskådning.
- Vår publik lyssnar gärna på föredrag om hur man blir en bättre människa, det vet vi. Världen är stor och folk är vilsna. Jag tror man behöver verktyg att hålla sig i, säger mässans programchef Gunilla Sandin.

Oväntad kombination
Bland det viktigaste i planeringen av gäster och deras seminarier är att hitta nya infallsvinklar på de välkända namnen.
Nyckelord har varit spännande möten och ett sådant hoppas man att höjdhopparen Stefan Holm ska stå för. Han samtalar med poeten Bob Hansson - ett udda par eller inte visar sig.
- Det handlar väldigt mycket om att sätta ihop folk så att vi får de här oväntade möten. Ett exempel är norska Per Petterson som samtalar med Anders Paulrud, för att deras författarskap har många likheter, säger Anna Falck, vd för bokmässan.
De kända författarnamnen är många, bland annat det nya brittiska stjärnskottet Susanna Clarke. Jeanette Winterson har varit på väg till mässan förut. Sist kom terrorattackerna den 11 september emellan, men nu gör hon ett nytt försök.
- Irländaren Roddy Doyle och brittiska Tracy Chevalier är två andra utländska namn. Poeten Adonis behöver jag kanske inte presentera. Och så är ju hela svenska författareliten här förstås, säger mässans vd Anna Falck.

Många från grannländerna
Som exempel på eliten ger hon Klas Östergren, Torgny Lindgren och Liza Marklund. Men även de övriga nordiska författarna får stor plats. Norska Dag Solstad är ett hett namn, precis som isländske Sj?n som fick Nordiska rådets litteraturpris.
Och även om Litauen är ett litet land, med få översatta och ännu färre etablerade författarnamn, så är det ett land med ambitioner, menar Gunilla Sandin.
- Litauen är ett okänt litteraturlandskap, men ambitioner saknas inte. Framför allt har man många poeter. Man använder verkligen sin litteratur för att marknadsföra sig gentemot Europa.
<B>Bokmässan</B>
++ Äger rum 29 september till 2 oktober i Göteborg.
++ I år har 775 föreläsare bjudits in att delta i över 400 programpunkter.
++ Det officiella temat är Litauens litteratur och kultur. Andra ämnen som tar stor plats är livsåskådning och hälsa, historia och barnlitteratur - som också hört till de vanligaste ämnena tidigare år.
++ En gemensam satsning av förlagen är "Expedition läsning", som ska föra ut barnlitteraturen.
++ Förutom litteratur visas i år också flera fotoutställningar. Bland annat en digital visning med nätverket Brudarna, som samlar kvinnliga pressfotografer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!