Hårt trängda konsthallar oroar
Nedskärningar, konflikter och tendenser till politikerstyre. Göteborgs konsthall är den senaste i raden av konstinstitutioner som ifrågasatts under 2000-talet. Konstnärernas riksorganisation, KRO, oroas över utvecklingen.
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Dunkers kulturhus i Helsingborg, Tensta konsthall och Edsviks konst & kultur är exempel på kritikerhyllade konstinstitutioner som under 2000-talet radikalt förändrat verksamheten efter klagomål från kommunpolitiker eller andra intressenter.Maria Fridh var verksamhetsansvarig på Edsviks konst & kultur, en konsthall med inriktning på internationell samtidskonst, som startades på 1990-talet.- Vårt uppdrag var att bli en av de mest omskrivna utställarna av samtidskonst i Sverige, man ville marknadsföra Sollentuna och skapa en verksamhet som skulle profilera kommunen. Men kravet på oss förändrades. Fokus flyttades till att vi skulle visa konst - även amatörkonst - producerad i kommunen, berättar hon.Inkongruens
Som i flera av de andra fallen hänvisades det till låga besökssiffror och dålig ekonomi. Konflikten ledde till att hon 2001 lämnade sitt uppdrag. Celia Prado har en liknande historia bakom sig. Hon var med och startade Tensta konsthall, men lämnade verksamheten 2004. Hon är bedrövad över utvecklingen, som hon menar drabbar samtidskonsten extra hårt.- Å ena sidan får vi direktiv om att vi ska jobba för internationalisering, för globalisering och för samtidskonst. Å andra sidan är det främst dessa aktörer som drabbas av besparingarna. Jag ser en inkongruens i det hela, säger hon.Tendensen oroar
Jan-Erik Lundström, som nyligen lämnat posten som chef för Bildmuseet i Umeå, är också han oroad över tendensen att institutioner som satsar på samtidskonst försvinner, eller ändrar inriktning.- Det är svårt att säga om det är en trend, men samtidigt finns en gemensam faktor, det är starka samtidskonstfästen som fått ge vika. Ingen av dem har varit relevant finansierad från början, kanske med undantag för Dunkers kulturhus.I en vulgariserad debatt är samtidskonsten en enkel måltavla - för vem vill bidra med pengar till en verksamhet som ingen ändå begriper, eller uppskattar? Men Jenny Johannisson, vid Centrum för kulturpolitisk forskning i Borås, är mer benägen att tro att konsthallarna hamnat i kläm på grund av lågkonjunkturen än på grund av lokalpolitikers klåfingrighet.- Ofta kommer den här typen av uttalanden från enskilda politiker som inte är vana vid att hantera en debatt om kulturfrågor. Man ska nog inte tro att det är så kulturnämnderna i Sveriges kommuner tänker.
Göteborgs konsthallMaj 2010. Den politiska majoriteten i Göteborg förslår att konsthallen stängs i fyra år för att sedan flyttas till ett nytt kulturhus vid Backaplan. Ett bakslag för den moderna samtidskonsten, menar kritikerna. Lunds konsthallApril 2010. Holger Radner (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnen i Lund, vill låta granska konsthallens uppdrag genom en medborgarundersökning. Uppsala konstmuseumMaj 2010. Kulturkontoret i Uppsala riktar hård kritik mot konstmuseet som gjort för många utställningar i förhållande till sitt uppdrag. Bildmuseet i UmeåApril 2010. Jan-Erik Lundström, chef för Bildmuseet, lämnar sitt uppdrag sedan det blivit klart att museets uppdrag förändras när det flyttas till Umeås nya konstnärliga campus. Dunkers kulturhusJuni 2007. Kulturhusets chef Niels Righolt tvingas lämna sin tjänst sedan Helsingborgs kommun bestämt sig för en stor omorganisation. Baltic Art CenterMars 2007. Baltic Art Center i Visby ställer in all publik verksamhet sedan Gotlands kommun och Statens kulturråd valt att inte stödja den ekonomiskt. Tensta konsthallDecember 2003. Styrelsen sparkar Tensta konsthalls chef Gregor Wroblewski efter en lång konflikt om konsthallens inriktning. Edsviks konst & kulturJanuari 2001. Sollentuna kommun gör sig av med verksamhetsledaren Maria Fridh eftersom man inte kan komma överens om konsthallens inriktning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!