Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hanna jagar lyckan

Skänk dig glad, bli ett med din häst, skratta dig lycklig. Tusen och en metoder påstås göra oss mer nöjda med livet. I SVT:s nya programserie

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-01-12 03:00

Jakten på lyckan■ Går det att träna sig på att bli lycklig? Det är en av frågorna i Jakten på lyckan som får premiär den 18 januari. För att få svar på det har Hanna Hellquist simmat med delfiner, gått på kramkurs, dansat sig (halvt) medvetslös och skrattat på kommando.

- Jag tror inte vi är olyckligare nu än tidigare. Men vi är nog mer bortskämda, vi är lite giriga och vill ha det ännu bättre. Hade man kämpat för att överleva varje dag hade det inte funnits skratterapi, säger hon.

Lyckohets
Hanna Hellquist har gjort sig känd som hudlöst självutlämnande skribent och humoristiskt rättfram programledare i P3:s Morgonpasset. Steget till tv hade hon kanske aldrig tagit om inte programidén verkat så lockande. Som så många har hon reagerat över vår tids lyckohets, över att alla andra alltid verkar leva så perfekta liv, medan ens eget mest känns som skit.

- Jag får min bild av lycka från alla de här jävla bloggarna som jag inte kan låta bli att läsa. Där är alla nygifta, det är hus på landet, vänta sitt första barn, gå på loppis, ha fina kläder, laga goda middagar, kolla på På spåret ihop och äta löjromstoast, säger hon med en djup suck.

Motvikt
Jakten på lyckan fungerar lite grand som en mental motvikt, en påminnelse om att det finns få, om ens några, genvägar till lyckan. I serien testar hon inte bara olika självhjälpsmetoder utan möter också kända och okända människor som på olika sätt förändrat sina liv till det bättre. Någon har funnit glädjen i religionen, medan andra blivit lyckliga på mer krasst materiella sätt.

- Men det handlar inte om att förlöjliga folk. Det går inte att förlöjliga heller, för de här människorna har det ju funkat. Om de nu säger att de har blivit glada så får jag tro på det.

Som grädde på moset ska Hanna Hellquist försöka göra den lilla kommunen Gnesta till en lyckligare plats på jorden. En grupp Gnestabor får testa ett antal enkla psykologiska övningar som förhoppningsvis ska göra dem mer nöjda med tillvaron

Hur lycklig är hon själv just nu? Inte särskilt - i alla fall inte på det klichémässiga sätt som en blivande tv-stjärna förväntas vara.

- Jag tänker att det här kanske var lite onödigt, jag kanske skulle ha hållit mig till radio. Det är inte jätteviktigt för mig att jobba på tv, framför allt inte nu när jag har blivit tjock, säger hon missmodigt.

Född: 1980 i Karlstad.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: 19 år gammal började hon jobba som journalist på Karlstad-Tidningen. Har jobbat för TV 4 Värmland, Resumé och Dagens Nyheter. Skriver krönikor för DN och jobbar på Morgonpasset i Sveriges Radios P3.

Författardebuterade: 2009 med Karlstad zoologiska.

Är som lyckligast: "När jag är på landet med min katt. Eller när jag är på väg med bilen in till Grums där jag ska hämta upp min kille som kommer med tåget. Innan han kommer fram, då är det som bäst."

Om den uppkäftiga trailern: "Innan jag hade sett trailern så ringde mamma och sade ’Åh, nu såg jag den - men du, säger du kuk i den?’. Jag tror jag har någon slags sextourettes..."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!