Guldbaggevinnare visas i tv nästa vecka
På bio sågs den bara av 50 000 personer. Efter fyra guldbaggar och ett uppmärksammat segertal av Maria Kulle lär intresset för "Fyra nyanser av brunt" bli avsevärt större inför tv-premiären nästa vecka. Men det är en kraftigt omklippt version som tv-publiken får se. Dessutom är den nästan en timme längre.
I "Fyra nyanser av brunt" spelar Maria Kulle rollen som Anna Landin, lågmäld och tillbakadragen hustru till en smådjurskremerare som blir allvarligt skadad i en arbetsplatsolycka. FOTO: ELLIOT ELLIOT
Foto:
Men i och med att filmen nu klippts om till en fyrdelad tv-serie, med premiär kommande måndag i SVT, samt att filmen fick fyra guldbaggar (tre skådespelarpriser samt regi) på Filmgalan tidigare i veckan, lär intresset öka. Dessutom släpps bioversionen på dvd redan den här veckan.
Mest uppmärksamhet av alla pristagare vid Guldbaggegalan fick kanske Maria Kulle, som vann det kvinnliga skådespelarpriset för rollen som Anna Landin. Hennes spontana glädjeutbrott och förvåning över att vinna priset stack ut, och gick för att använda ett slitet uttryck rakt genom tv-rutan.
- Det är klart att jag visste att jag hade ungefär 33 procents chans att vinna. Men att det verkligen skulle bli så, det vågade jag inte ta in. Och när jag vann ... ja ... det kändes bara helt fantastiskt, säger Maria Kulle.
I "Fyra nyanser av brunt" spelar Maria Kulle en lågmäld och tillbakadragen hustru till en smådjurskremerare (Robert Gustafsson, också baggebelönad) som efter att ha tittat för djupt i sin egen brännugn får svåra brännskador.
Det här var första gången Killinggänget skrev ett riktigt kvinnoporträtt till en av sina produktioner. Maria Kulle säger att hon tycker mycket om sin rollkaraktär, och under tacktalet på Filmgalan tackade hon Schyffert, Rheborg, Lokko & kompani för att de lät henne göra årets bästa kvinnliga huvudroll.
- Jag är väldigt fäst vid Anna Landin, fast det är inte direkt så att jag känner igen mig i henne. Men vi har ju alla våra sidor, och delar av henne finns i mig. Man får ju gå in i sig själv och leta fram de där sidorna som man kanske inte tycker så mycket om, och bygga på dem. Om jag bara lyfte fram det glassiga, då skulle det ju inte bli så intressant, säger Maria Kulle och skrattar.
När "Fyra nyanser av brunt" blir tv-serie har de fyra olika berättelserna från biofilmen plockats isär helt, och blivit fyra fristående filmer. En rad nya scener har också tillkommit, tre timmars biofilm blir fyra timmars tv-serie. "Landins" är först ut, följt av "En dålig idé", "Min sista vilja" och "Pappas lilla tjockis". Maria Kulle utlovar en breddning av historien.
- Fast det är ju ingen jätteskillnad, grundhistorien är densamma, men det är lite mer av allt. En fördjupning av karaktärerna, lite grädde på moset helt enkelt.