Glädjebesked för palestinska barn
Under svåra förhållanden har Tamerinstitutet i decennier kämpat för att väcka palestinska barn och ungdomars läslust. När beskedet kom att den läsfrämjande organisationen vunnit Alma-priset blev stämningen bland medarbetarna euforisk.
Foto:
Tamerinstitutet har varit på tal i flera år som en tänkbar kandidat till Alma-priset. Institutet grundades för exakt 20 år sedan i samband med den första intifadan i Palestina. Eftersom många barns och ungas skolgång respektive sociala liv på Västbanken och i Gaza blev lidande under oroligheterna försökte man ge dem tillgång till böcker och ett alternativt lärande. Barnen får var sitt läspass med en stämpel för varje bok de läst."Vår vision är ett Palestina där barn och ungdomar har möjlighet att hoppas och drömma", skriver Tamerinstitutet i sin programförklaring på organisationens hemsida. Namnet är hämtat från dadelfrukten som har en viktig historisk status i Palestina - i det här sammanhanget ses den som en frukt som bidrar med andlig föda, när inget annat finns att tillgå.Institutet samarbetar med skolor och bibliotek, har egna skrivarverkstäder och jobbar med berättande drama för barn och ungdomar. Dessutom har man lyckats få fart på publiceringen av barnböcker i landet. När institutet startade fanns det nästan inga palestinska barnböcker att tillgå. I dag har organisationen publicerat mer än 130 titlar.Påverkade av kriget
Men arbetet i Gaza har självklart påverkats kraftigt av kriget.- Under kriget kunde vi inte arbeta i området, det var alldeles för farligt. Sex av de skolor vi har jobbat med har förstörts. Nu jobbar vi med psykosociala program för barn, föräldrar och lärare i de här skolorna för att de ska kunna gå vidare i livet, berättar Niveen Shaheen.Att priset går till en palestinsk organisation så snart efter kriget i Gaza kan vara känsligt, men Tamerinstitutets generaldirektör Renad Qubbaj tror inte att de får priset av politiska skäl.- Det är klart vi har en nationell agenda på så sätt att vi stöder vårt folks kamp för frihet, men vi använder böcker som ett medel för friheten. Det handlar om barnens rättigheter och det är det vi arbetar med, säger hon.Astrid Lindgren är definitivt inget okänt begrepp för henne. Hon konstaterar att många av den svenska författarens böcker finns att tillgå i Palestina. Själv brukar hon läsa Astrid Lindgrens barnböcker för sin femåriga dotter.- Min dotter ändrar namnen på karaktärerna i böckerna hela tiden. I stället för Pippi Långstrump säger hon att de handlar om henne, om Anela.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!