Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glädjande återkomst

Att Drottningholms slottsteater i sommar sätter upp "Odysseus återkomst" kan tolkas som kärleksfull ironi. Det är inte bara Odysseus som återvänder efter lång bortavaro. Också ensemblen är full av förväntansfulla hemvändare.

På Drottningholmsteatern utnyttjas alla de gamla scenerierna. Publiken kommer mycket nära de medverkande.

På Drottningholmsteatern utnyttjas alla de gamla scenerierna. Publiken kommer mycket nära de medverkande.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2008-07-24 03:00
1988 sjöng den unga Johanna Garpe i kören på Drottningholmsteatern. Det var hennes första riktiga konstnärliga utmaning. På scenen samsades hon med den finske barytonen Petteri Salomaa och alten Ann Hallenberg.20 år senare möts trion igen, den här gången i Monteverdis opera "Odysseus återkomst" som har premiär den 25 juli. Regissören Johanna Garpe, som de senaste åren har varit kulturråd i London, har återvänt till Sverige för att sätta upp föreställningen. Rollen som Odysseus har gått till Petteri Salomaa och Ann Hallenberg spelar den tröstlöst väntande Penelope.- Det är 20 år sedan jag var här senast, jag kommer hem till Sverige med två barn, jag har fått familj. Tidens gång, det handlar så mycket om det i föreställningen, konstaterar Johanna Garpe.Ett världsarv
Ordet hemvändare ligger nära till hands för att beskriva dem som nu gör comeback på den anrika teatern. För det är en speciell känsla att jobba på Drottningholms slottsteater, det menar alla, från scentekniker till operasångare. Teatern från 1766 är så speciell att den av Unesco listats som ett av våra världsarv, den intakta salongen och det ytterst välbevarade teatermaskineriet med ett 30-tal bevarade scenbilder gör den unik.Blixtar och dunder
- Varje gång vi drar i gång åskmaskinen blir jag på gott humör. Alla samplade ljud i universum står sig slätt när den rasslar i gång. Och det är mycket åska och blixtar i den här föreställningen, konstaterar Johanna Garpe.Hon betraktar teatern som ett levande väsen, en medaktör i föreställningen. Det gör ingenting att publiken tydligt ser att vågorna i bakgrunden är svarvade ur stora trästockar.Och sådana möjligheter finns det gott om i "Odysseus återkomst". Ramhandlingen om Odysseus som efter 20 års irrfärder äntligen återvänder till familjen och hemön Ithaka interfolieras av möten med gudar, skeppsbrott och himmelsfärder - något som cirka 20 scenanställda svettas bakom kulisserna för att åstadkomma.Maskören och perukmakaren Cajsa Wallin är gammal i gamet. Nästan varje sommar tar hon semester från sitt ordinarie jobb för att vara med på Drottningholm. Men i den här föreställningen måste hon uppbåda all rutin hon äger, eftersom många av operasångarna spelar flera roller.- Ann Hallenberg har ett byte på 58 sekunder, där hon ska bli 20 år äldre. Då gäller det att ingen står i vägen här inne, säger hon bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!