Dramatiska tider väntar kulturlivet
Först ingenting, sedan ingenting, sedan allt på en gång. I går presenterades den massiva kulturutredningen och redan nästa år kan de första förändringarna bli verklighet.
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Tjugotalet statliga myndigheter skall reduceras till fyra. Dessutom föreslås ett så kallat portföljsystem som ger regioner och landsting större makt över pengarna till kulturen.- Bara på finansområdet finns det fler myndigheter än inom kulturen. Det tycker jag är en anledning i sig. Men våra förslag till sammanläggningar har andra anledningar, säger Eva Swartz-Grimaldi.Hon menar att de bidragsgivande myndigheterna under en lång rad år har vetat att konstnärer har "fullständigt oacceptabla villkor".- Hur många utredningar man än har gjort får de inget gensvar för sina självklara rättigheter. Antingen kan man fortsätta som tidigare eller så kan man göra som vi föreslår och samla krafterna. Vi vill samla alla stöd som rör konstnärerna, även branschstöd, säger hon.Senast en lika omfattande utredning av den svenska kulturen gjordes var 1968-74. Då genomfördes en parlamentarisk utredning med representanter för samtliga partier i riksdagen och den politik man enades om har i princip varit oförändrad fram till i dag. Men nu ska det hända saker. Snabbt.Nya myndigheter 2010
Kulturutredningen skall omgående ut på remiss, i september vill kulturministern lägga en proposition och redan valåret 2010 ska de första nya myndigheterna vara på plats. Samtidigt ska portföljsystemet införas.- En del kan säkert behöva diskuteras, annat är enklare att genomföra. Det som handlar om ett starkare stöd till regionerna och portföljmodellen tror jag är enklare att genomföra än vissa av de föreslagna myndighetssammanslagningarna, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).Hon säger att det finns ett starkt stöd för regionaliseringen inom alliansregeringen och tror att regionala politiker kommer att välkomna portföljmodellen.Samtidigt som utredningen går på remiss ska statskontoret utvärdera förslagen om de stora förändringarna i myndighetsstrukturen. Socialdemokratiernas talesperson i kulturfrågor, Margareta Israelsson, är skeptisk till den snäva tidsplanen.- Vi har förstått att det här ska ske snabbt, men det är svårt att förstå hur det reellt ska kunna fungera. Att samtidigt administrera stöd, statistik och kontakter och dra igång med portföljen kommer att ta tid."Vi får se"
På frågan om vilka förändringar som är realistiska att genomföra före valet 2010 hänvisar kulturministern till Statskontoret.- Det blir deras uppgift att svara på vad som är möjligt att göra och vad som är önskvärt att göra, säger kulturministern.- Jag vet ju inte mer i detalj. Vilka myndigheter som ska samarbeta tätare, det får vi se. Det finns ett antal förslag, men det är viktigt att veta vad man tycker om detta på respektive myndighet.
Den första kulturutredningen var parlamentarisk. Den tillsattes 1968 och lade fram sitt resultat, "Ny kulturpolitik" 1972. Först två år senare klubbades den socialdemokratiska regeringens kulturproposition i riksdagen. Ett viktigt mål för kulturpolitiken var att medverka till en bättre samhällsmiljö. Nästa kulturutredningen tillsattes 1993, var även den parlamentarisk, och lade fram sitt betänkande 1995. Den innebar inga omvälvande förändringar. Socialdemokraterna hade regeringsmakten och lade fram propositionen 1996. Den nya kulturutredningen tillsattes av regeringen i juni 2007. Den är inte parlamentarisk och har jobbat i ett och ett halvt år. Regeringen har för avsikt att lägga fram en proposition redan under hösten. Det blir den första från en borgerlig regering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!