Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deadline för alla schlagerkompositörer

I dag stundar deadline för landets kompositörer. Då ska låtarna vara inskickade till Melodifestivalens stab på SVT.  - Många skriver sina bästa grejer just innan deadline, säger Christer Björkman, producent för Melodifestivalen.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-09-23 03:00
Förra året inkom 3 434 bidrag och Christer Björkman tror att siffran blir densamma i år. - Jag tror inte att vi når över det. Det har varit en uppåtgående kurva som nu har stabiliserats, säger han. Att musiken har breddats i Melodifestivalen har varit en tydlig trend sedan början av 2000-talet. - För åtta år sedan var 90 procent av bidragen schlagermusik. I dag är schlagern helt marginaliserad. Nu är det pop som gäller, säger Björkman. Får kritik
Melodifestivalen har dock fått kritik för att den domineras av några enstaka kompositörer, exempelvis Bobby Ljunggren, och att flera av artisterna är knutna till Lionheart, samma skivbolag som Christer Björkman ligger på. - Lionheart är det enda skivbolaget som jobbar med den här musiken året runt. Det vore konstigt om de inte hade många bidrag. Sony BMG, exempelvis, lägger ju alla sina resurser på "Idol". - Men jag har statistik på att minst hälften av upphovsmännen brukar vara helt nya. Det är medierna som väljer att bara fokusera på de etablerade, säger Christer Björkman. Spektakulära fiaskon
Samtidigt som poplåtar, hiphop och glamrock har tagit plats i Melodifestivalen, har Sveriges framgångar i schlager-EM uteblivit och förvandlats till spektakulära fiaskon. Christer Björkman beskyller det svenska folkets smak. - Bredden finns men problemet uppstår i slutskedet, när "massan" skickar iväg en låt till Eurovision. Som nation har vi en tendens att rösta fram segerlåtar - Charlotte Perrelli, Fame, Friends - som är sprungna ur "ABBA-burken". Tyvärr är det inte gångbart längre. - Framförallt måste vi leverera vinnarlåten på ett nytt sätt, klä den i en ny kostym 2009. - Man kan jämföra med svensk design. Den är enkel och sparsmakad, vilket vi tycker är coolt. Men i en värld som nyligen har fått tillgång till allt (läs: Östeuropa), så räcker inte det. Europa vill ha större åthävor, mera känslor, säger Christer Björkman.
n Först skickas samtliga inkomna låtbidrag till 25 av Sveriges största musikförlag, som väljer ut vilka de tycker är bäst. När två tredjedelar av bidragen - cirka 2 000 låtar - har valts bort, tar den så kallade urvalsjuryn vid. I den sitter 16 stycken utvalda män och kvinnor i olika åldrar. Hälften kommer från musik- och radiobranschen, resten är "amatörer" som representerar den breda allmänheten, enligt Björkman. Urvalsjuryn får därefter cirka en vecka på sig att avgöra vilka 28 melodier som ska vara med. För att säkerställa den musikaliska bredden har urvalsjuryn också ett antal genrer att ta hänsyn till. Vilka 28 låtbidrag som har valts ut presenteras i slutet av oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!