Bravery - lägg det namnet på minnet
Här är 2005 års första stora stjärnor. Fem trendiga och kritikerhyllade killar från New York som blandar syntar och gitarrer i en oemotståndlig 80-talsmix. Lägg namnet på minnet: Bravery. Musikvärlden, som alltid hungrigt letar efter nästa stora grej, har fäst blickarna på samma ställe och i det närmaste enats om vad som blir årets stora nya grej.
Bravery är det stora nya pophoppet för 2005. Foto: Heidi Hartwig/Universal
Foto:
Bakom denna närmast unisona hyllning till ett nästan helt okänt band ligger en singel ("Unconditional") och en sällsynt trendmedvetenhet, som fått det att vattnas hos inte bara radiopratare och musikfans utan även moderedaktörer och stylister. Bravery är nämligen modellsnygga och har ingenting emot att bli stjärnor. De hymlar inte med den saken.
- Den som säger att de inte vill ha en triljon skrikande fans ljuger. Vad är bättre än det? Ingenting, säger sångaren Sam Endicott i en intervju med BBC.
Passade inte in
Liksom Strokes kommer Bravery från New York. Sam Endicott, som skriver 95 procent av låtarna, beskriver sig själv som en person som aldrig riktigt passat in i någon scen, någon genre, utan mest hållit sig för sig själv.
Efter att ha spelat med olika band och mest drivit omkring utan någon plan för sitt eget liv bestämde han sig för att ta tag i sitt liv och bilda ett band. Gruppens namn blev Bravery, som betyder tapperhet och hjältemod.
- Det är vad det här bandet går ut på, att stå rakryggad och inte vara skraj, förklarar Sam Endicott för BBC.
Det kan dels ses som en reaktion på den kollektiva, nationella skräck som amerikanerna känner efter terroristattackerna 2001, men det handlar också på ett mer personligt plan om att ta tag i sitt eget liv, förklarar Sam Endicott.
Gärna modeikoner
Bravery har jämförts med allt från Cure och New Order till Smiths och Duran Duran. Alla har velat sätta en stor 80-talsetikett på bandet. Inte bara för att de blandar syntar och gitarrer, utan också för att de likt bland annat Duran Duran gärna ser sig som modeikoner.
Sam Endicott ställer inte upp på 80-talssnacket utan nämner snarare electroclashvågen och "klassiska" band som Beatles och Clash som förebilder. Liksom Strokes, av ett speciellt skäl.
- De fick folk att inse att man inte behöver vara en tönt för att göra intressant musik, säger Sam Endicott till Manchester Online. Nu kan även banden med de snygga frisyrerna gör intressanta skivor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!