Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bokförlagen miljösatsar

Hård, mjuk eller digital? För läsarna är det inte lätt att göra det bästa miljövalet. Men när miljöfrågan på allvar blivit viktig för bokförlagen satsar fler på att miljömärka sina böcker.

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-08-03 03:00

● Bokbranschen har länge befunnit sig i miljöskugga, påstår kritiker. Men nu börjar det hända saker som gör det lättare för läsarna att välja klimatsmart.

I början av juli bestämde sig det lilla förlaget Orosdi-Back, som ger ut konstböcker, prosa och satir, för att klimatkompensera hela sin utgivning, även retroaktivt. Några månader tidigare gick Bonnierpocket och Månpocket ut med en satsning på klimatsmarta pocketböcker.

- Vi trycker så ofantligt mycket pocketböcker varje år och de ses kanske lite mer som en slit- och slängprodukt jämfört med de inbundna böckerna. Då känns det ännu mer angeläget att göra dem så miljövänliga som möjligt, säger Lisa Olsson, projektledare på Bonnierförlagen.

Sju miljoner pocketböcker
I samarbete med Världsnaturfonden och Centre for Sustainable Communications på KTH i Stockholm har man upprättat ett regelverk som ska se till så att de omkring sju miljoner pocketböcker som trycks på förlaget varje år gör så liten skada på miljön som möjligt. Det innebär bland annat att böckerna trycks på miljömärkt papper och att tryckningen sker i Sverige för att undvika långa transporter. Dessutom klimatkompenserar man för de utsläpp som inte går att undvika i bokproduktionen.

- Jag tror inte att kunderna kommer att märka någon större skillnad, men de mår kanske lite bättre av att veta att de klimatsmarta pocketböckerna är bättre för miljön. Och vill de inte ge bort boken till en kompis eller spara den så kan de lägga den i returlådan för papper, eftersom den är återvinningsbar, säger Lisa Olsson.

Mindre förlag har inte samma resurser som Bonniers att lägga på miljöarbete. Men när Kristina Hoas startade Alvina förlag 2009 var miljöprofilen en viktig fråga.

- Ett av de absolut första beslut jag fattade var att göra alla böcker miljömärkta. Det känns extra viktigt när det gäller barnböcker, det är ju helt enkelt så att ju yngre läsarna är desto vanligare är det att de tuggar på böckerna, konstaterar hon.

Svårt att kontrollera
Hon har valt att miljömärka sina böcker med Svanen och FSC, Forest Stewardship Council.

- Som liten företagare är det väldigt svårt att kontrollera förhållandena på tillverkningsplatsen själv. Då får man hjälp av miljömärkningarna så att man i alla fall lägger en lägstanivå.

Malin Eriksson, vd för Printpool Books AB som är inköpskonsulter åt bland andra Orosdi-Back, Natur och Kultur och Ordfront, tycker sig ha märkt ett ökat intresse för miljöfrågor hos förlagen den senaste tiden.

- Jag tycker att det har ökat väldigt mycket, säger hon. Och jag tror att det kommer att hända ganska mycket under hösten. Börjar några klimatkompensera så följer andra efter.

Och de klimatsmarta pocketböckerna är ingen isolerad satsning, lovar Eva Hansén, produktionschef på Bonnierförlagen.

- Det här är ett första steg mot att vara så miljövänliga som möjligt.

■ Låna böcker på biblioteket.

■ Om du köper böcker, välj gärna miljömärkta produkter.

■ Låna ut eller sälj vidare de böcker du redan läst till andra. Ju fler som läser en bok desto bättre. "Två läsare halverar miljöbelastningen per läsning", konstaterar Åsa Moberg, forskare på avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH.

■ Ifrågasätt böcker där omslagen dekorerats med metallfärger, eller där titeln och författarens namn präglats in (så kallad foliering).

■ Om du läser böcker på läsplatta, se till att utnyttja den så mycket som möjligt.

■ Ge läsplattan lång livslängd och se till att den därefter lämnas för återvinning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!