Böcker svåra i rutan
Pocketböcker, sänkt bokmoms och framför allt ett stort läsintresse har lyft bokbranschen till oanade höjder. Trots detta är det ont om bokprogram i tv.
Redaktionen för "Babel", med Eva Beckman som producent och Daniel Sjölin som programledare, vill presentera litteratur på ett nytt sätt. FOTO: KARIN ALFREDSSON
Foto:
"Röda rummet" var ett av SVT:s äldsta program med en trogen publik. Det lades ner för att ge plats åt nya programformer, men i kölvattnet dök inget lika brett litteraturprogram upp. I höstas hade SVT inget litteraturprogram överhuvudtaget och "Pocket" som följde efter "Röda rummet" blev en kortlivad historia.
- Men nu i vår får vi båda delarna. "Bokbussen" som ska vara ett brett och underhållande program och "Babel" som i större utsträckning tar över "Röda rummets" roll, säger "Bokbussens" programledare John Chrispinsson.
Programmen är tänkta att komplettera varandra. "Bokbussen" är det breda programmet om allt som kan rymmas mellan två pärmar, oavsett om det är mat-, trädgårds- eller debattböcker, medan "Babel" ska handla om litteratur och text.
- "Babel" har ofta ett prövande förhållande till litteraturen. Det liknar faktiskt inte något annat litteraturprogram, säger Eva Beckman som precis lägger sista handen vid premiärprogrammet.
Förlagen har intressen
Eftersom bokvärlden är en lukrativ bransch har det inte saknats försök att göra publikvänliga bokprogram. I TV3 ledde Göran Rosenberg en serie för drygt tio år sedan som snart strandade. Även TV4 har gjort tappra, men kortvariga försök.
- Det har ryktats om att bokförlag velat sponsra tv-program om böcker, men det har inte blivit någonting, säger John Chrispinsson.
Tillsammans med recensioner av litteratur i "Kulturnyheterna" och "Gomorron Sverige" och inslag i andra program, tycker Eva Beckman att litteraturen har sin plats i SVT.
- Sen är väl boken inte den enda konstarten som är tämligen frånvarande i de kommersiella kanalerna.
Få utländska förlagor
Med jämna mellanrum hörs kritiska röster som menar att utländska tv-bolag är bättre på att göra tv om böcker och litteratur. För drygt ett år sedan ringde John Chrispinsson och hans kollegor till tv-bolag över hela Europa i jakt på bra utländska program.
- Det finns väldigt få internationella bok- och litteraturprogram. De som säger det talar inte sanning. Jag har sett ett tyskt program som går sex gånger om året och något BBC-program. Vi får alltid skäll, men det är ingen mening med att leta programidéer utomlands, säger han.
Eva Beckman har sett fransk och brittisk tv utan att bli inspirerad.
- Jag har inte sett så mycket som jag borde, men de här euforiska fransmännen som pratar vilt om Racine i timmar är inte på något sätt mitt ideal för ett litteraturprogram, säger hon.
Diskussionerna på hennes redaktion har handlat mycket om hur man presenterar litteratur i tv och det verkar vara en utmaning. Att låta bilder på måsar eller islossning gestalta en dikt är totalförbjudet.
- Vi har experimenterat mycket för att ge "Babel" en tv-mässig form som lägger något till läsupplevelsen.
Varför är det så svårt med böcker i tv?
- Det är text. Böcker är fullständigt hopplöst att göra tv av. Det är en samling tankar som står i bokstäver. Hur ska man illustrera det?, säger John Chrispinsson.
"Pocket" var det första bokprogrammet efter "Röda rummet", men lades ner efter bara en säsong efter massiv kritik.
TV3 hade för snart 15 år sedan ett bokprogram som hette "Gutenbergs galax" med Göran Rosenberg.
"Våra böcker" hette TV4:s litteratursatsning med Jonas Hallberg och Helena von Zweigbergk för tio år sedan.
"Bokbussen" kommer tillbaka i maj med fyra program och sänds också i höst efter ett sommaruppehåll. Programledare är John Chrispinsson som ett tag också var programledare för "Röda rummet".
Tisdag den 8 mars är det premiär för nya litteraturprogrammet "Babel" med författaren och redaktören Daniel Sjölin som programledare.