Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blicken på mannen i konsten

Män, män, män - en del i skinande rustning, andra sårbart nakna. Uppsala konstmuseums nya utställning visar hur bilden av mannen i konsten har förändrats genom historien.

Foto: Bo Gyllander

Stockholm (TT Spektra)2010-04-23 03:00
På 1600-talet signalerade en välputsad rustning, gärna i kombination med en skir spetskrage, status och manlighet. Ett par hundra år senare hade rustningen bytts mot en mörk kostym och en slips i dämpade färger. Men hur ser bilden av manlighet ut i samtidskonsten?- I dag känns det som att fokus ligger på känslomässiga aspekter av manlighet. Dels finns det nostalgiska bilder där konstnärerna ser tillbaka på 1950-talet, då det verkade enklare att vara man. Andra skildrar maskulinitetens negativa aspekter, mäns våld, brutalitet och maktspel, säger Patrik Steorn, konstvetare och kurator för utställningen "Mannen - bilden av mannen i konsten" som invigs den 24 april.Egen konst
På papperet är det en nästan övermäktig uppgift som konstmuseet har tagit sig an. Men genom att bara välja konst ur den egna samlingen, samt ur Uppsala universitets konstsamling, har museet skapat en naturlig begränsning.- Det abstrakta begreppet är att mannen är norm i konsten. Man kan säga att vi har gjort en fallstudie här. Hur ser det ut i praktiken på ett lokalt museum? Att bara göra en utställning som handlar om hur män sett ut i olika tider, vissa tjocka, andra smala, vissa långa, andra korta, hade varit helt absurt, konstaterar Patrik Steorn.Kvinnan lyser med sin frånvaro i samlingarna. Bara 24 procent av alla konstnärer som finns representerade är kvinnor. Även motiven verkar präglas av samma skeva fördelning.- Från början trodde vi att män framför allt var representerade i samlingen som konstnärer, inte så mycket som modeller. Men vårt intryck efter den här genomgången är att det också finns många fler män på bild än kvinnor.Trendbrott
Mannen i konsten visade från 1500-talet och framåt sin status med dyrbara klädedräkter, peruker och sirliga gester, på nästan samma sätt som högt uppburna kvinnor. Ett markant brott skedde på 1800-talet då den borgerliga livsstilen tog över i porträttkonsten. Patrik Steorn menar att den manliga och kvinnliga sfären då än mer skiljdes från varandra.- Om det tidigare var viktigt att signalera status blev det då viktigare att signalera kön och yrkestillhörighet.På samma sätt utgör 1960- och 1970-talet en brytningspunkt. Då introduceras en ny sorts mansbild i konstsamlingen, en introvert och sårbar man, avskalad alla statusföremål. Att den traditionella mansrollen var starkt ifrågasatt under den här perioden ger tydligt utslag i konsten.- Konstens värld är en plats där föreställningar om kön, maskulinitet och femininitet ifrågasätts, omprövas och överskrids. Men det är också en plats där de här föreställningarna upprätthålls, konserveras och bevaras, säger Patrik Steorn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!