Kockan är elva på kvällen lokal tid, hög musik hörs i bakgrunden och det ringer i hennes mobiltelefon också. Tidigare under dagen hade hon gått med på att låta renovera sitt hus, berättar hon, och oroat sig över banklånet.
– Och nu – allt är löst. Efter det vet jag inte, köpa choklad kanske.
Sedan blir hon allvarlig:
– Det här är väldigt bra och spännande för australisk litteratur, vi är så långt borta, det är svårt att bli publicerad utomlands, det tog mig åratal att bli publicerad i USA.
Nästan vuxenböcker
På svenska finns endast två av hennes romaner. Sonya Hartnett, 39 år, har hunnit skriva 18, nästan alla för ungdomar men med en komplexitet som närmar sig vuxenlitteraturen.
Alma-juryn ser henne som ”en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare” både till form och innehåll. Ingen roman är den andra lik, och sin berättarteknik anpassar hon efter historien.
Redan som 15-åring debuterade hon med ”Trouble all the way” och blev uppmärksammad på ett sätt hon beklagat i efterhand.
– Det var ingen särskilt bra bok. Det tog lång tid att inse att jag verkligen hade förmåga att skriva för unga. På sätt och vis är det svårare än att skriva för vuxna. När man skriver en bok som ”Silver donkey”, min kanske mest kända barnbok, och som utspelas under ett krig, måste man se ämnet från distans och fråga sig hur man ska hantera det? För vuxna kan man skriva hur som helst, men för barn måste man vara väldigt specifik med vad man vill säga, med vilka detaljer man använder dig av. Det behövs mer omtanke, mer tanke.
På djupet med traumanHennes huvudpersoner går många gånger igenom svåra saker, psykisk och fysisk misshandel, dödsfall. Sonya Hartnett får beröm för sin förmåga att på djupet förstå och skildra unga människor med ett traumatiskt förflutet, som i ”Jag är djävulen” från 1996. Enligt juryn är det just hennes kompromisslöshet och ärlighet som gör böckerna till ”kraftkällor”.
– Jag skriver bara om det jag tycker är värt att skriva om, jag ser mig inte om efter hemska saker, vilket är hur man ser på mig ibland. Men det man kan skriva om kan också bli läst. Jag vill att man ska bli lite förändrad efter att ha läst en bok. Jag vill skriva berättelser som gör intryck, då kan det inte bara handla om luft.
Känner du någon skyldighet att erbjuda dina unga läsare lösningar och visioner om en bättre värld?
– Jag berättar historer och det är allt. Jag gillar inte att få budskap nerstuckna i halsen själv, men i barnböcker är det ändå bättre att berätta om världen som ett bra ställe. De kommer att tillbringa tillräckligt med tid med att upptäcka att det inte är så i all fall. Det handlar inte om att ljuga, det handlar om betoning.
Vilken relation har du till Astrid Lindgren?
– Inte mer än att jag läste Pippi när jag var liten och önskade av bara helvete att jag var hon. Men mer är det inte. När man skriver för barn kommer man aldrig ifrån hur mycket man är skyldig de böcker man själv en gång läste. Jag vill skriva lika bra och lika minnesvärt. Pippi Långstrump är en av dem jag har med mig i livet.
Astridpriset till en förnyare
Årets Almapris ges till en författare som går på djupet med det svåra. Sonya Hartnett från Australien är en gränsöverskridare och förnyare som ser ungdomars läsning som på många sätt viktigare än vuxnas.– Jag fick veta det för tre timmar sedan och jag blir bara mer och mer hysterisk, jag har varit lugn tillräckligt länge, fnittrar Sonya Hartnett när TT Spektra når henne på telefon i hemmet i Australien, där hon bor tillsammans med sin hund och en kattunge.
Sonya Hartnett, som är född 1968, kom ut sin första bok när hon bara var 15 år gammal. Hon riktar sig till ungdomar men sägs också uppskattas av vuxna läsare och Astrid Lindgren-prisets jury beskriver henne som "en av den moderna tonårsromanens förnyare". Foto: Kulturrådet
Foto: Kulturrådet
Fakta/Sonya Hartnett
Född: 1968 i Melbourne.
Bor: Preston, Australien.
Karriär: Beskrivs som en av de bästa australiska författarna i sin generation. Debuterade redan som 15-åring och har skrivit 18 romaner, varav de flesta beskrivs som ungdomsromaner även om hon inte riktigt håller med själv.
”Landscape with animals” skrev hon för vuxna och under pseudonym. Eftersom den innehåller en hel del sexscener var hon rädd för att den, med hennes riktiga namn på bokryggen, skulle hamna på bibliotekens barnavdelningar.
Har fått många priser, däribland Guardian Children’s literature Prize i Storbritannien 2002.
Titlar på svenska: ”Skuggan av den randiga vargen” och ”Jag är djävulen”.
Fakta/Almapriset
Priset, Astrid Lindgren memory award, är världens näst största litteraturpris. Pristagaren får 5 miljoner kronor. Det instiftades av regeringen 2002 och finansieras med allmänna medel.
Författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjande arbete kan belönas.
423 instanser eller personer världen över har rätt att nominera. I valde juryn mellan 155 kandidater från 61 länder.