Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

30 år sedan Skifs toppade USA-listan

I skuggan av Abbas 30-årsjubileum av segern i schlager-EM med "Waterloo", firar ett annat svenskt popband ett bortglömt jubileum.
I april 1974 var Blue Swede, med Björn Skifs i spetsen, första svenska band överst på USA-listan.

"Bandet höll inte så hög standard. Vi var nog inget världsband." Björn Skifs tror inte att Blue Swede, eller Blåblus som de hette på svenska, kunnat få så mycket mer än en stor hit i USA.
FOTO: PRESSENS BILD/ARKIV

"Bandet höll inte så hög standard. Vi var nog inget världsband." Björn Skifs tror inte att Blue Swede, eller Blåblus som de hette på svenska, kunnat få så mycket mer än en stor hit i USA. FOTO: PRESSENS BILD/ARKIV

Foto: Fotograf saknas!

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2004-04-05 06:00
Det här är berättelsen om den "glömda" USA-ettan som såldes i 1,4 miljoner exemplar och om hur en turné med Jerry Williams hindrade bandet från att slå igenom på allvar.
När man pratar om det svenska popframgångar i USA handlar det mest om Abba, Europe, Roxette, Ace of Base, Cardigans och Hives. Men Björn Skifs och hans jeansklädda kompisar var faktiskt först och är Sveriges "glömda" popexport.
Den 6 april 1974 petade "Hooked on a feeling" med Blue Swede, som i Sverige kallade sig Blåblus, plötsligt ner "Sunshine on my shoulder" med John Denver från förstaplatsen på Hot 100, alla topplistors moder - den amerikanska singellistan.
Historien om hur Blue Swede kunde slå igenom i USA är speciell.
- En del påstår att det brann på en radiostation i Hartford, i Connecticut, och att de bara lyckades rädda några få plattor som fick gå på rotation och på det sättet fick folk upp öronen för den här låten. Sedan spred det sig från station till station. Det var i alla fall ingen massiv marknadsföring som låg bakom.

"Ooga chaga, ooga chaga"
Blue Swede klättrade snabbt på listan och singeln med det klassiska "Ooga chaga, ooga chaga"-introt såldes i 1,4 miljoner exemplar, en astronomisk summa med dagens mått mätt. Allt medan Björn Skifs i godan ro stannade hemma i Sverige och spelade musikalen "Godspell" med Riksteatern.
- Varje onsdag ringde producenten Bengt Palmers och berättade hur det gick på listan. Första veckan gick den in på 114:e plats. Sedan ringde han nästa onsdag, och nästa, och så höll det på.
- Rätt som det var låg den etta och ingen förstod någonting. Det var som att vinna OS utan att träna.
Blue Swede hade uppnått alla popmusikers dröm, en förstaplats i USA. Världen låg för deras fötter. Singeln blev även etta i Australien, Holland och Kanada. Direkt kom anbuden om att åka över för att ta emot en guldskiva och sola sig i glansen med stjärnorna i Hollywood.
- Men grabbarna var ute och spelade med Jerry Williams, säger Björn Skifs och skrattar. Det slutade med att jag och Bengt Palmers åkte över.
- Det blev en jävla ståhej däröver. Orangea gorillor mötte oss på flygplatsen. Det var en fullständig karusell och jag förstod ingenting och jag förstår nog fortfarande ingenting.
- De ville ha över oss på en gång, men svenskar som vi är så kunde vi inte svika vår folkparksturné, säger Björn Skifs och gapskrattar. Så vi harvade runt i parkerna och kom över någon gång i augusti. Då hade det svalnat betydligt.
Turnén blev kaosartad. Medan Abba hade den smarte affärsmannen Stikkan Anderson som hade lagt upp en plan för hur bandets seger i schlager-EM skulle följas upp fanns det ingen som kunde styra upp det på liknande sätt för Blue Swede, som var ett vanligt popband. Men i USA ville skivbolaget marknadsföra gruppen som vikingar från Sverige.
- De hade anlitat någon scenograf som hade byggt ett vikingaskepp som vi skulle ha på scen med sköldar och segel, men det var för långt för att ta med på flygplanet så vi fick skippa det.
- Det var klantigt skött av en marknadsföringskille och mitt i allt gick han och dog. Spinal Tap var bara förnamnet mot vad det här var, säger Björn Skifs och skrattar åt minnet.
Blue Swede gjorde en 15-20 spelningar, men intresset hade svalnat betydligt.
De gav dock inte upp direkt utan kom tillbaka på turné året efter men det gick ännu sämre. USA-drömmarna gick i kras och Björn Skifs hoppade av Blue Swede 1976. Bandet fortsatte senare som dansband, men har spelat ihop med Björn Skifs på återföreningsträffar.

<B>+ Är ni kända i Amerika fortfarande?</B>
- Med ganska jämna mellanrum dyker det upp förfrågningar om att få använda låten i reklamsammanhang, så den lever ju kvar. Den var med i en Tarantinofilm och i tv-serien "Ally McBeal", och träffar man en amerikan i rätt ålder känner de till låten.

<B>+ Är du bitter över att det inte gick bättre? Ni hade kunnat bli riktiga världsstjärnor.</B>
- Jag tror knappast vi hade hållit många år. Bandet höll inte så hög standard. Vi var nog inget världsband.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!