Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

- Kulturen inte viktig som valfråga

De rödgröna lockar med en extra miljard till kulturen. Alliansen kontrar med tre "skarpa" kulturförslag. Men spelar partiernas kulturpolitik någon roll i valrörelsen? Knappast, menar experter TT Spektra talat med.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-09-07 03:00
Valrörelsen har gått in i slutspurten. De båda blocken tävlar om att vinna väljare genom att bjuda över varandra. Pensionärerna ska ha sitt, barnfamiljerna ska smörjas och de som har jobb lockas med nya skattesänkningar.På kulturområdet är hetsen inte alls lika märkbar. De rödgröna levererar visserligen en diger lista med kulturlöften som bland annat bygger på ett extra anslag på en miljard kronor. Men alliansen har begränsat sig till tre så kallade skarpa förslag - alltså förslag som verkligen kommer att genomföras om de borgerliga vinner valet. Den bristen på konkreta löften förvånar inte experterna.Ickefråga
- I ärlighetens namn är kulturen inte en fråga som stjälper regeringen eller hjälper oppositionen till makten. Den borde vara det, men det är den inte. Jag tror inte att den upplevs så av vare sig politikerna eller av medborgarna, säger Ann-Sofie Köping Olsson, lektor vid Södertörns högskola och expert inom området konst- och kulturekonomi.Får stödHon får stöd av Jens Cavallin, docent i Kultur och samhälle vid Linköpings universitet:- Kulturen är inte viktig som valfråga. Alla politiker talar i stort sett i samma välmenande tongångar hela tiden om konst och byggnader. Men det är en slentrianmässig debatt som förs och det gäller alla partier."Vill inte diskutera"
Det är en analys som kulturpolitikerna självklart inte håller med om.- För dem som är aktiva, vare sig man är det som kulturskapare eller som kulturkonsument är det en oerhört prioriterad fråga, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).2010 var året när kulturen skulle bli en valfråga, det lovade de rödgrönas kulturpolitiske talesman Leif Pagrotsky inför valrörelsen. Men när knappt två veckor återstår till valet har kulturfrågorna knappast varit brännheta i debatten. Siv Holma (V), har sin förklaring klar:- Det beror på att alliansregeringen inte vill diskutera kulturfrågorna, för de vet att de inte vinner dem. När Riksskådebanan hade 100-årsjubileum var det ersättarnas ersättares ersättare som representerade alliansen.Lena Adelsohn Liljeroth ställer sig frågande till beskrivningen ("det kan givetvis ha uppstått schemakrockar") och passar i stället på att angripa Socialdemokraterna för att de varit för passiva i riksdagen.- De har inte bidragit till att det skulle bli en debatt. Om man tycker att riksdagen är en viktig arena för en politisk debatt så har de inte visat framfötterna. Det är bara att räkna antalet interpellationer, det har varit en eller två med Leif Pagrotsky, inte mer än så, säger hon.Annan taktik
Leif Pagrotsky väljer en annan taktik. Han lyfter fram de rödgrönas presentation av kulturpolitiken under Almedalsveckan som ett positivt genombrott. Det var första gången som partiledarna personligen engagerade sig så kraftfullt på kulturområdet, menar han.Vad beror det på att ni ändå inte har lyckats med att göra kulturen till en valfråga?
- Det beror på att kulturen har sina egna redaktioner, sina egna sidor i tidningarna. Det har sin uppsida i att den bevakas av specialintresserade och specialkunniga. Men det har också den effekten att de som bevakar politik tänker att det här är inte för oss och så kommer kulturen inte med i bevakningen som den övriga valrörelsen hamnar i.
Folkpartiet:4 Litterär kanon.4 En ny portal för det främsta av Sveriges kulturarv.4 Reformerad upphovsrätt.4 Yttrandefrihetsmiljard i biståndet och fler fristäder för förföljda författare.4 Nytt filmavtal med samtidiga premiärer.Centerpartiet:4 Stöd till digitalisering av biograferna.4 Rejäl kyrkoantikvarisk ersättning.4 Skapande skola även i förskolan.4 Se över moms på dans och konserter.4 Utreda upphovsrättslagstiftningen.Kristdemokraterna:4 Utvidga bibliotekens roll.4 Ett nationellt lånekortsystem på biblioteken.4 Dansband ska omfattas av kulturmoms på bara sex procent.4 Kultur- och idrottssponsring ska jämställas.4 Gåvor till ideella organisationer ska vara avdragsgilla.
Moderaterna:
4 Lägger inga egna förslag. I partiprogrammet finns dock följande tre frågor listade som ligger utanför alliansens "skar pa" förslag:4 Vårda, bevara och tillgängliggöra vårt kulturarv.4 Ge kulturskaparna bättre förutsättningar för sitt arbete.4 Underlätta för kultursponsring.Socialdemokraterna:4 Höjd ambitionsnivå för Nationalmuseums ombygge.4 Barnkulturår 2012.4 Nytt filmavtal 2013. 100 miljoner investeras i svensk film. 4 Minst 40 procent av filmskaparna ska vara kvinnor.4 Utöka stödet till idé- och kulturtidskrifterna.4 Inled planeringen för ett nytt Nobelmuseum.Miljöpartiet:4 Mer konst och kultur i vardagen, till exempel i skolan, på sjukhus, på arbetsplatsen.4 Breddad kulturskola med ökat fokus på funktionsnedsatta barn.4 Resursenhet för genusfrågor för att öka jämställdheten4 Främja läsande och tillgång till litteratur för barn och ungdomar. Skapa litterära centrum.4 Småföretagarstöd i kultursektorn.Vänsterpartiet:4 Inrätta en kulturlag.4 Gör Unga Klara till nationalscen.4 Kommunal plan för barnkultur.4 Digitala bibliotek för musik och film.4 Återställt litteraturstöd.Feministiskt initiativ:4 Alla statliga kulturinstitutioner ska ha ett könsmakts-, hbt- och antirasistiskt perspektiv.4 Könskvotering på samtliga nyckelpositioner på statliga institutioner som visar konst och föremål.4 Ett kvinnohistoriskt museum ska inrättas snarast.4 Kulturmiljöarbetet ska innefatta en feministisk dimension.4 Den individuella visningsersättningen för konstnärer ska räknas upp.Piratpartiet:4 Deltagarkulturen på nätet ska främjas. 4 Fri fildelning.4 Upphovsrättsbrott ska inte prioriteras.4 Användning av kultur och mjukvara i studiesyfte ska vara lagligt.4 Ta bort anmälningsplikten vid inköp av tv-mottagare.Sverigedemokraterna:4 Svensk kulturell kanon4 Riktad satsning på kulturarvsturism4 Avveckla skattefinansierade anslag till kulturyttringar vars primära syfte är att "chockera, uppröra och provocera".4 Minska anslagen till delar av kultursektorn där "dimensionen på verksamheten inte står i proportion till det folkliga intresset".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!