-Konstfack borde sagt nej
Skolan brast i ansvar, inte studenten. Det menar Konstfacks interna utredare som anser att handledarna borde ha stoppat konststudenten som spelade psykiskt sjuk. Skolan ska nu ta fram nya etiska riktlinjer för arbetet.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
Han har själv inte ingått i den utredning han tillsatte efter uppståndelsen kring studenten Anna Odells aktion på Liljeholmsbron i Stockholm. Utredningen visar att hon visste var lagens gränser gick när hon låtsats vara psykiskt sjuk och självmordsbenägen. Det intygar såväl hon själv som hennes lärare. Anna Odell förnekar också att hon varit våldsam mot de poliser som omhändertog henne, likaså att hon skulle ha sparkat eller bitit personalen på psykakuten.Polisutredningen pågår och Konstfacks utredare nöjer sig med att konstatera att det är tveksamt om hon blir fälld för något brott.Borde stoppats
Utredarna tycker ändå att institutionen borde ha stoppat aktionen både för att den kunde strida mot lagen och kränka tredje man. "Händelsen har utnyttjat samhällets resurser och empati på bekostnad av akuta och verkliga behov" skriver utredarna bland annat.- Studenten och institutionen har ju följt de riktlinjer som funnits. De har haft ingående diskussioner, man måste komma ihåg i sådana här fall att det är komplicerade projekt, det är inga solklara frågor. Som jag ser det handlar det framför allt om att betona handledarnas ansvar. Om studenten hamnar i en farlig situation finns ett utrymme för att handledarna görs ansvariga om det går snett.Ingen grund
Om det skulle visa sig att Anna Odell gjort något som strider mot lagen kan hennes arbete inte visas på Konstfacks examensutställning. Det har varit klart sedan tidigare.Däremot finns ingen grund för att ifrågasätta hennes rätt att bli examinerad på projektet. Handledarna har varit informerade.- Hon kan fortsätta jobba, det är inget som hindrar det.- Att studenter ägnar sig åt projekt som sätter fingret på problemställningar i vårt samhälle som väcker reaktioner, det är viktigt. Min inställning är att den här diskussionen är väldigt viktig.- Det finns alltid en risk att man drar ett slags kreativ nödbroms och blir försiktiga. Mina förslag handlar om att skapa en tryggare situation för studenter och lärare som gör att man inte hämmar deras kreativitet, säger Ivar Björkman.Vid sidan av de nya etiska riktlinjerna ska skolan också inrätta ett nytt etiskt råd. Där ska lärare, studenter och externa experter diskutera olika konstprojekt tillsammans."Väldigt knepiga frågor"
- Jag vill understryka att det här är väldigt knepiga frågor, vattentätt kommer det aldrig att bli. Snarare handlar det om att förstärka kunskapen och medvetenheten, det är jätteviktigt.- Ja. Det är jag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!