Evenemanget den 20 mars bygger på de poesikvällar som tidigare arrangerats på Kulturskolans och fritidsgårdarnas scen Stage Skandia.
Sedan i höstas har man på initiativ av projektet Litteraturscen Norrköping vid Stadsbiblioteket arbetat med att vidareutveckla konceptet.
Resultatet är Nkpg Poesi, ett stort scenpoesievenemang med fokus på målgruppen unga vuxna 15-25 år.
Mats Granberg, projektledare för Litteraturscen, säger att ett av hans uppdrag är att nå just den målgruppen, en målgrupp som inte syns så ofta på Stadsbiblioteket. Om ungdomarna inte kommer till biblioteket får man söka upp dem där de är.
– Ambitionen är att dra in fler unga vuxna till biblioteket också, säger Mats Granberg.
Fritidsledaren Jesper Lundby leder en poesiverkstad på Stage Skandia varje vecka. Den har gått från två medlemmar i höstas till tio-tolv medlemmar nu.
En av dem, som också ska framträda på scenen, är Wisal Suleiman, 19. Hon började med raptexter, men skriver nu mer dikter.
– Mestadels skriver jag om mig själv, men jag har också skrivit om krig, säger Wisal Suleiman som har rötter i Palestina.
Viktigast med poesi är, säger hon, att det är ett budskap till andra människor. Vad dikterna kan handla om beror på vad hon känner inombords.
– Ibland känner jag ilska för samhällets orättvisa, ibland känner jag ilska för krig.
– Här finns en scen, en perfekt lokal som ungdomar känner till. Det är ett utmärkt ställe att vara på, säger Mats Granberg.
Förutom att tio unga lokala förmågor ska stå på scenen har man bjudit in fyra etablerade poeter: Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Stockholm, poet, spoken word-artist och transaktivist, debuterade förra året med boken "Ikon". Burcu Sahin, Stockholm, scenpoet, gav i fjol ut diktsamlingen "Broderier".
David Zimmerman från Norrköping, nu bosatt i Malmö, ger i april ut sin andra bok, "Ljus och strålning", och Farhiya Feysal, Linköping, blev Ortens bästa poet 2018.
Det blir också en öppen scen i foajén för de som inte vill stå på stora scenen.
– Jag tycker att det här är ett fantastiskt samarrangemang. Det är viktigt att visa ungdomarna att det går, att man kan få chansen att uttrycka sig på sitt sätt här. Jag tror att det öppnar upp för att fler vågar och kommer hit eller till biblioteket, säger Annika Svensson, Kulturskolan.