Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Galna bergochdalbanor i "Park beyond"

Spel handlar om att göra det omöjliga, men så kallade managementspel brukar ändå hålla sig hyfsat inom realismens gränser. Nöjesparksbyggaren "Park beyond" är dock ett undantag.
–Vi ger spelarna mer kreativ frihet, säger regissören Johannes Reithmann.

"Park beyond" ska locka spelare med överdrivna åkattraktioner. Att "omöjligfiera" allt har varit ett mantra under utvecklingen. Pressbild.

"Park beyond" ska locka spelare med överdrivna åkattraktioner. Att "omöjligfiera" allt har varit ett mantra under utvecklingen. Pressbild.

Foto: Bandai Namco

Spel2022-08-24 16:00

Tyska Limbic Entertainment är kanske mest kända för "Tropico"-serien, där spelaren får styra sitt ö-rike i rollen som diktator. Men efter sjätte spelet, som släpptes 2019, kände skaparna att det fick vara dags för något nytt.

Någonstans där kläcktes idén till "Park beyond", där spelaren får i uppdrag att bygga sin egen nöjespark och hantera allt från biljettpriser till att se till att det är rent och snyggt.

– Genren är fascinerande. Den har dels de här komplexa och djupa managementdelen, som du har i andra stadsbyggare, men dels har också löftet om att utforma din egen nöjespark, säger Johannes Reithmann, kreativt ansvarig.

Omöjliga möjligt

Nu är Limbic knappast först att kläcka idén om ett spel baserat på nöjesparksbyggande. Från Bullfrogs "Theme park" 1994 har det med jämna mellanrum släppts nya varianter. Så vad är "Park beyonds" existensberättigande?

– Vi älskar nöjesparksspelen generellt. När vi brainstormade idéer och besökte riktiga nöjesparker väcktes idén: Tänk om vi kunde skapa ännu galnare åkattraktioner, saker som du inte kan åka i verkliga livet?

Utvecklarna bestämde sig för att "omöjligfiering" skulle genomsyra hela spelet. När saker som gästernas hälsa, pengar eller fysikens lagar inte sätter begränsningarna – hur ser åkattraktionerna ut då?

Det kan till exempel vara att bergochdalbanan har ett hopp, eller att pariserhjulet består av flera hjul som likt kugghjul är ihopkopplade.

– Men vi ville inte att det skulle bli magi, eller science fiction. Det behöver vara grundat i verkligheten, på något sätt trovärdigt. Det kanske är för farligt eller för dyrt att göra på riktigt, men vi ville att det skulle vara tekniskt möjligt, förklarar Reithmann.

Omöjligfieringen har även fått prägla allt annat i nöjesparken, från de anställda till butikerna.

– Vi gick "all in", säger han.

Enkelt göra bana

En sak som inte skiljer sig från verklighetens nöjesparker är att bergochdalbanorna är huvudattraktionen. Att bygga sin egen drömbana kan dock i genren snabbt förvandlas till en frustrerande mardröm, speciellt med handkontroll. Men Limbic säger sig efter mycket möda ha fått till ett intuitivt system så att även nybörjare kan få till det.

– Det verkar lovande. I våra speltester har alla kunnat bygga en grundläggande rund bana på två minuter. Det var ett av våra designmål, säger Johannes Reithmann.

Fakta: "Park beyond"

"Park beyond" är ett nöjesparksspel, där det gäller att bygga och driva en nöjespark med åkattraktioner, personal, butiker och annat som hör till.

För den som bara vill bygga sin park utan några finansiella begränsningar finns även ett sådant spelläge.

Bakom spelet står tyska Limbic Entertainment, som ägs av japanska Bandai Namco.

Spelet släpps till pc, Playstation 5 och Xbox Series X/S senare i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!