Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre dagar med fotografier

För andra året i rad står den fotografiska bilden i centrum, när Spegla 2017 - the Ongoing Project drar i gång på fredag.

Spegla. Jenny Lindberg och Eva Lindblad arbetar med Spegla som snart drar i gång i Norrköping, bland annat i Hallarna. Besökare från hela landet väntas.

Spegla. Jenny Lindberg och Eva Lindblad arbetar med Spegla som snart drar i gång i Norrköping, bland annat i Hallarna. Besökare från hela landet väntas.

Foto: Susanne Lundbäck

SPEGLA2017-10-19 06:00

Det blir, med start på fredag, tre dagar med föreläsare, workshops och utställningar med några av Sveriges mest intressanta fotografer.

Centrum för dagarna är bland annat kulturkvarteret Hallarna och NP33. Men bilden kommer att breda ut sig på många fler platser, som på Arbetets Museum, Galleri Kameleont, Konstmuseet och Cnema.

För den som vill ta del av hela programmet gäller biljettköp. Men utställningarna är gratis.

Den som har dragit i gång Spegla i Norrköping är fotografen Eva Lindblad, som för fyra år sedan flyttade hit från Stockholm.

– Spegla är tre dagar om och kring bild. Ett sätt att lyfta bild och få i gång diskussioner kring bild, säger Eva Lindblad.

Hon fortsätter:

– Spegla är inspiration, spännande fotografer och möten mellan entusiaster, yrkesfotografer, bildköpare, bildkommunikatörer, reportagefotografer och konstfotografer. Det är en mötesplats.

Förra året var temat normbrytande fotografi. Eva Lindblad berättar om en föreläsare förra året, Felicia Margineanu, som är uppvuxen i förorten i Stockholm.

– Anledningen till att hon började använda kameran var att när hon googlade på förort Stockholm fick hon bara upp brinnande bilar, säger Eva Lindblad.

En liten del av förorten, men långt ifrån hela förorten.

I år är temat projektet, något som många fotografer behöver ha vid sidan om för att behålla glöden.

På NP33 ställer Anna Clarén, Maja Kristin Nylander, Hans Jonsson, Jenny Jacobsson och Linda Nybom ut, liksom fotografen Alexander Mahmoud, född 1990, som arbetar för bland annat DN.

Mahmoud visar i "Mellan rummen" bilder från när han återvände till den lilla ort i Småland där han vuxit upp, en uppväxt där han utsatts för rasism och mobbning. Han är också en av årets föreläsare, om bilden som berättare.

Galleri Kameleont visar bilder #mywindow, bilder som Rabab Hakem tagit från sin balkong. I Hallarna ställer lokala fotografer ut, under rubriken Work in Progress.

Bland föreläsarna finns också Carl Johan De Geer som berättar om sitt arbete som modefotograf i Paris på 60-talet. En annan föreläsare är porträttfotografen Thron Ullberg, som gör alla omslag till tidningen Vi.

I ett samtal på scen kan man också möta Micke Berg, verksam som fotograf sedan 1971. Han är mest känd för sina bilder från ockupationen av Mullvaden, Skogsnäskollektivet och sina skildringar av Stockholm.

Axplock ur programmet

Cnema visar filmen "Shot", en dokumentär om den legendariske rockfotografen Mick Rock, som följt bland andra David Bowie med kameran.

Kristofer "Kiggs" Carlsson från Norrköping berättar om fyra års arbete som resulterat i en kortkonstfilm på tjugo minuter, en film som visats på filmfestivaler i USA.

Anders Jensen som besökt kända platser jorden runt föreläser under rubriken "Fotohistoriens största bluffar".

Workshop om att skapa video med mobilen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!