Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem får smycka Stinsen?

En kvinna som knästående tittar ner i kunskapens källa; bokstäver som reflekteras i en vattenspegel eller kanske ett orangefärgat moln på ett fundament med sittytor under? Det är valet en nybildad konstgrupp nu får ta ställning till.

Foto: Kjellberg Anita

SÖDERKÖPING2008-09-16 03:00
Nästa år fyller Stinsen (Söderköpings bibliotek) 10 år. Det ska bland annat firas med en konstnärlig utsmyckning på planen utanför som för närvarande går under namnet Stinsentorget. Ända sedan Stinsens tillblivelse har tankar funnits på någon form av offentlig konst för att lyfta fram denna plats.- I och med att Resecentrum ligger alldeles intill Stinsen så är det här en plats med mycket människor i ständig rörelse, säger Christina Nilsson, informations- och kulturchef. När nu 10-årsjubileet närmade sig beslutade Kommunstyrelsen att avsätta 250 000 kr till en utsmyckning på torget. Henry Ståhl fastigheter AB sköt till ytterligare 100 000 och därefter tillsattes en konstgrupp bestående av stadsarkitekt Göran Ginsell, Gunnar Tibbling, ordförande i Skönhetsrådet samt från kommunen Christina Nilsson och Barbro Mellqvist, kultursekreterare och så slutligen Bo Olls, konstansvarig på Östsam.Tre verk
Efter vissa funderingar under våren valdes tre konstnärer ut och nu finns deras verk tillgängliga för beskådan i form av modeller på Stinsens övre plan under kommande tre veckor. Sedan ska konstgruppen ta ett beslut om vilket konstverk man väljer någon gång runt nästa månadsskifte.Linköpingskonstnären Stina Opitz kunde inte vara närvarande när utställningen öppnade under måndagen men hennes förslag "Källa" fanns på plats. Opitz har tagit fasta på vattentemat i Söderköping och tänkt sig en kunskapens källa där en skulptur av en kvinna i naturlig storlek, iklädd kjol och högklackat står på alla fyra och speglar sig. Där ska också finnas en fyra meter hög ljuslykta.Konstnären Fredrik Wretman, Stockholm, har också vatten som tema men en annan infallsvinkel. I hans version utnyttjas speglingar där ordet ECHO (som också är namnet på verket) står i en oregelbundet formad damm. De grönärgade bokstäverna är halva men reflekteras av vattnet i ett sorts illusionstrick.Vilande moln
Slutligen har Charlotte Öberg Bakos från Gnesta i sitt verk "I skuggan av ett moln" haft en vision av ett moln som passerar förbi och stannar för att vila över en yta med sittplatser. Det orangefärgade molnet ska sitta 5-6 meter upp i luften och kvällstid belysas med lampor som sitter i sockeln.-- När man åker förbi ska man se att det är ett torg och att här händer det saker, förklarar Charlotte Öberg Bakos som valt den kraftiga färgen på molnet för att det ska sticka ut och "tända till".Nu vidtar en process där slutligen ett av konstverken ska väljas ut och stå färdigt i maj nästa år. En process som kan vara nog så grannlaga. Offentlig konst engagerar och kan också provocera. Man tänker till exempel på Jan Svenungssons "Den femte skorstenen" som står i Motala Ström mitt i Norrköping och som blivit mycket omdebatterat. Det senaste offentliga konstverket i Söderköping: "Rabbit crossing" från 2005 av Eva Fornåå har däremot blivit mycket uppskattat och välbesökt.I början på oktober vet vi hur Stinsentorget kommer att te sig i maj nästa år. Och konstdiskussioner kommer nu förmodligen att ta fart bland Söderköpingsborna, precis som det ska vara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!