Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

UppfinnarJohanna tillbaka

Vad gör man om vägen hem från förskolan är jobbig? Man uppfinner en slippa-gå-maskin. Det gör UppfinnarJohanna i en ny barnbok med bilder av Lovisa Lesse i Söderköping.

Ur boken "Full fart, UppfinnarJohanna".

Ur boken "Full fart, UppfinnarJohanna".

Foto:

Söderköping2016-09-14 09:25

Uppfinnar-Jocke har vi hört talas om. Men för tio år sedan kom första boken om UppfinnarJohanna ut på det då nystartade Olika förlag i Östergötland.

– Jag var inspirerad av barn som donar och grejar, berättar författaren Ann-Christine Magnusson.

Nyligen utkom ”Full fart, UppfinnarJohanna”, den tredje boken i serien. Den påhittiga och kaxiga tjejen har tidigare uppfunnit t ex en skrattmaskin för att mjuka upp Sur-Olle som alla barn var rädda för. I den nya boken känns vägen hem från skola och förskola väldigt lång och jobbig för Johanna och småsyskonen Sten och Stanley. Därför uppfinner Johanna en slippa-gå-maskin av en pulka, en stång och några skor.

– Johanna är aldrig rädd att försöka. Hon lyckas, även det kanske inte blir på det sätt man tror. Det vi vill säga med böckerna är att man inte ska vara rädd att prova saker. Man kan hitta lösningar som inte alltid är så konventionella, säger illustratören Lovisa Lesse.

I dagarna kommer också ”Greja och rita med UppfinnarJohanna”, en pysselbok med uppfinnartema, som Lovisa Lesse nyligen fick på posten från tryckeriet.

– Den blev jättefin. Det är min första pysselbok så det känns speciellt, säger Lovisa.

Men Lovisa har illustrerat desto fler böcker. ”Full fart, UppfinnarJohanna” är hennes 61 bok i ordningen. I produktionen finns både fakta- och en rad barn- och ungdomsböcker, däribland en rad Sune-böcker. Men Lovisa Lesse har också jobbat mycket med animation.

Ann-Christine Magnusson är bosatt i Stockholm, men är för närvarande mycket i Norrköping och jobbar med Musikteater Gulaschs kommande föreställning Sopor. Johanna-duon kommer under hösten att träffas och fila på fler böcker om sin figur.

– Vi hoppas att det kan bli fler böcker. Det vore väldigt roligt, säger Lovisa Lesse.

Lovisa tycker att Johanna – och andra flickor som huvudpersoner behövs i barnlitteraturen.

– Det finns fortfarande mest böcker med manliga huvudpersoner. När jag tidigare jobbade med tecknad film var det väldigt få flickor och kvinnor som hade repliker. Man ser tyvärr också att kläder och leksaker har blivit ännu mer könsstereotypt än när vi var små, säger Lovisa Lesse.

Efter Olika förlag har flera nya förlag kommit som delar målet att motverka stereotyper och fördomar, till exempel det nystartade Krossa förlag i Söderköping. Många föräldrar idag vill ha böcker med mer normkritik och mångfald, intygar Linnea Lundborg, förlagsredaktör på Olika förlag.

– Vi får reaktioner från föräldrar hela tiden. Många berättar att andra barnböcker läser de först för att se om där finns några stereotyper som de vill förmedla vidare till sina barn. Men de tycker det är skönt att de inte behöver de med våra böcker. Och det är ju extremt häftigt, säger hon.

Författaren Ann-Christine Magnusson, som har ett 20-tal böcker bakom sig, gör bedömningen att stereotyperna och pojkdominansen ändå har minskat något i barnboksvärlden under senare år.

– Min känsla är att det har blivit lite bättre. Jag tycker nog att böckerna jag läser för mina yngsta är lite friskare än de böcker jag fick ärva till mitt första barn, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!