Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sökes: Konst från "vanligt folk"

Är du en skapare av folkkonst eller sitter du på ärvd sådan? Kulturkontoret efterlyser nu folkkonst till en utställning på Stinsen i höst.

Folkkonst. Monica Stangel Löfvall håller i en flodhäst som är virkad i mormorsrutor.  Karolina Nilsson håller i ett så kallat gerillabroderi. Båda är exempel på folkkonst.

Folkkonst. Monica Stangel Löfvall håller i en flodhäst som är virkad i mormorsrutor. Karolina Nilsson håller i ett så kallat gerillabroderi. Båda är exempel på folkkonst.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2018-03-26 16:30

Folkkonst kan enkelt beskrivas som konst som inte är utförd av etablerade konstnärer, utan av ”vanligt folk”. Exempel på äldre folkkonst är målade skåp, kistor och fästmansgåvor, modernare varianter är gerillabroderi, pärlplattekonst och rondellhundar.

– Det är helt enkelt föremål som man dekorerar, det behöver inte ha något syfte, säger Monica Stangel Löfvall, intendent på kulturkontoret.

2018 har utsetts till Folkkonståret i Östergötland av bland annat Östergötlands museum, hembygdsrörelsen och Hemslöjden. Söderköpings kommun hoppar nu på samma tema genom att arrangera en utställning med folkkonst i höst. För att förverkliga idén behöver de allmänhetens hjälp, och önskar få låna alster under utställningstiden.

– Vi vill ha lite att välja bland, så tanken är att folk kan skicka ett foto via mejl eller post och så tar vi kontakt om vi vill låna det, säger Monica.

Vad är det då de efterlyser? Från förr kan det vara fästmansgåvor, sådant som tillverkades i samband med giftermål på 1800-talet.

– Mannen gjorde ofta snidade träföremål till bruden och bruden kunde till exempel brodera på hängslen till sin man, säger Karolina Nilsson, utställningsproducent.

Gerillabroderi är en nyare typ av folkkonst som de gärna tar in exempel på.

– Det handlar om att man experimenterar med genren och lyfter in nya budskap, statement eller skämt i broderiet, säger Karolina.

Decoupage, papperskonst, stickat, virkat och återbruk är andra exempel.

– Vi hoppas på en stor bredd och mycket kreativitet. Det finns inget jätteseriöst syfte utan det ska bli en kul utställning, säger Monica.

Folkkonst

Utställningen ska starta i september och pågå i två månader.

Redan nu kan du skicka in en bild om du vill bidra med något till utställningen.

Kontakta kulturkontoret genom monica.stangel.lofvall@soderkoping.se

eller på 0121-185 14

eller via post: Söderköpings kommun, Monica Stangel Löfvall Kulturkontoret, 614 80 Söderköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!