Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skoog gör sport av teatern

Vissa känner honom som den mattflygande privatdetektiven och som pratglad politiker i parlamentet. Andra känner honom som en varm röst som läser högt ur favoritboken.
I torsdags besökte han Söderköping för att underhålla med en timmes improviserad soppteater.

Helge Skoog, alias ilsken tant, har till slut lyckats få med sig en man ur publiken upp ur scen. Foto: Karin Jansson

Helge Skoog, alias ilsken tant, har till slut lyckats få med sig en man ur publiken upp ur scen. Foto: Karin Jansson

Foto:

SÖDERKÖPING2007-07-28 06:00
- Under mina improvisationsföreställningar brukar jag prata en del om mitt liv som skådespelare och även blanda in en hel del teatersport, berättar Helge Skoog två timmar innan han ska upp på scenen.
Teatersport är en form av improvisation. Det var Helge Skoog som förde den till Sverige från Kanada på 80-talet. På den tiden var det här med att tävla i teater jättestort och trendigt. Men teatersport är något man kan ha nytta av även i vardagslivet, menar Helge Skoog.

Flitig föreläsare
- Jag använder mig ofta av teatersport när jag är ute och föreläser på konferenser. Det är lätt att anpassa improvisationen till det aktuella ämnet för att lätta upp stämningen. Och publiken lär sig varför det är viktigt att samarbeta och acceptera istället för att blockera, förklarar han.
I dag är fenomenet teatersport lite lätt bortglömt i TV.
Det närmaste man kommer är fyrans politiska satirprogram Parlamentet.
Men hur är det egentligen med improviserandet i det programmet, det har ju då och då florerat rykten om att alla skämt är färdigskrivna repliker...
- Jag skulle vilja säga att det är 50-50, säger Helge Skoog. Vi får förslag på lustigheter som vi själva kan säga i programmet, men bara våra egna lustigheter. Är det så att man inte gillar förslagen så hittar man på egna. Men reaktionerna på de andras lustigheter är rena improvisationer. Dessutom vill jag påpeka att det är inte så lätt att vara rolig bara för att man får roliga repliker på ett papper.

Ture Sventon
Går vi tillbaks 16 år i tiden var det andra bullar som gällde i TV. Då spelade Helge Skoog den semleätande, mattflygande privatdetektiven Ture Sventon i julkalendern.
- Jag åt inte alla de där semlorna på riktigt. Vi kom på att jag kunde gapa, sedan stängdes kameran av, när den sedan sattes på igen satt jag där med grädde på näsan, säger han och skrattar. Jag har tyckt om Ture Sventon sedan jag var liten och själv läste böckerna. Sedan har jag läst dem både för mina barn och barn-barn.
Egentligen ska ju semlorna bara ätas till påsk men efter den enorma succén med Ture Sventon står de numer färdiga på bagerierna redan i december.

Känns igen
- Jag blir fortfarande igenkänd som Ture Sventon, berättar Helge Skoog. Även små barn som sett den på DVD kommer fram och hälsar. De känner igen mig trots att det gått nästan 20 år och 20 kilo sedan dess.
Många förknippar Helge Skoogs röst med sin favoritbok. Han är nämligen flitigt anlitad som inläsare av ljudböcker. Något han har sysslat med i många år.

Svårt läsa in böcker
- Det krävs en enorm koncentration att läsa in böckerna. Man måste vara alert hela tiden. Dessutom är det en svår balansgång, det är okej att göra röster, men det får inte bli för mycket teater av det hela
Nästa år fyller Helge Skoog 70, något han både bävar och ser fram emot.
- Det ska inte bli kul att fylla 70. Men många av mina teatervänner avled tidigt och blev aldrig 70 år. Så hellre fylla 70 trots att det känns tråkigt, än att ligga död och begraven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!