Pegasus debutalbum "Gormenghast" är inspelat i studion Magasinet, bara ett stenkast bort från platsen där vi sitter på stenarna vid Storåns porlande glitter. Stämningarna i musiken känns fjärran från det soliga Söderköping. Det elektroniska ljudlandskap som manas fram är symfoniskt och slamrigt, mörkt och melankoliskt.
Som yngsta band vann de Rockkarusellen 2009, och förstapriset bestod bland annat av en arbetsvecka i studion på Studiefrämjandet i Norrköping. Men trions medlemmar Simon Selsfors (trummor), Rasmus Carlsson (bas) och Joel Selsfors (keyboard) blev inte nöjda.
- Soundet var inte riktigt rätt och vi hade inte tillräckligt med tid. Det var lättare att göra allt här, säger Simon Selsfors.
- Allt blev väldigt mycket lättare då. Vi hade tid att experimentera och kunde spela på tvättställning... Fick man en sjuk idé kunde man genomföra den relativt snabbt, säger Joel Selsfors.
Känner ni er nöjda?
- Ja, jättenöjda. Det var häftigt att hålla den färdiga skivan i sin hand. Jag hade inte hört den på två månader och lyssnade på den från början till slut - och tyckte att vi fick till det ganska bra, berättar Simon.
- Det låter proffsigt, tillägger Rasmus.
Fantasytrilogi
Skivtiteln är hämtad från fantasytrilogin om slottet Ghormenghast som den brittiske författaren Mervyn Peake skrev på 40- och 50-talen. Bröderna Selsfors beskriver den som "en kultklassiker" och "Sagan om ringen på knark".
- Det är lättare att skriva musik när man följer ett tema med en viss känsla. Sedan är Gormenghast en väldigt snygg titel, säger Joel.
- På 70-talet var det vanligt med teman, men det har försvunnit, vilket är synd. Det gör det roligare att lyssna, säger Simon.
Jobbar med uppföljaren
Trion har redan påbörjat arbetet med en uppföljande skiva, och den utgår ifrån "The Cassandra Syndrome". Cassandra är i grekisk mytologi en sierska som inte besvarade guden Apollons kärlek. Därför straffade han henne med en förbannelse att ingen skulle tro på hennes förutsägelser.
- Det tyckte vi lät coolt. Det är en mall, som är lite vag än så länge, säger Simon.
Pegasus har flera gånger fått frågan om hur de själv beskriver sin musik, och när vi råkar ställa frågan pekar Joel och Rasmus blixsnabbt på Simon, som suckar lätt:
- Ja, det brukar falla på min lott att försöka. Det är svårt, men vi är väldigt influerade av den progressiva rocken och ligger väl mellan den och elektronisk, experimentell, musik, säger han.
Fria tyglar
Men soundet är allt annat än statiskt eller bestämt. Tillsammans har de tre snarare enats kring att Pegasus ska ha fria tyglar - och kunna rymma allt de själva vill göra musikaliskt.
- Till nästa skiva har vi sagt att om vi vill ha en låt som är tio minuter lång och består av spårvagnsljud - då har vi det. Det finns över huvud taget ingen gräns för vad Pegasus kan vara eller ska vara. Och det känns bra, säger Simon Selsfors.