Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärleksförvecklingar och senap

På onsdag är det premiär för det årliga folklustspelet i Söderköping.– Det blir folkligt, folk vill ha det precis som det var ifjol, fast med en ny pjäs, säger regissören Stephan Grönroos.

Hallå, hallå...ett av många sångnummer i Spanska flugan.

Hallå, hallå...ett av många sångnummer i Spanska flugan.

Foto: Niclas Sandberg

SÖDERKÖPING2013-06-25 05:05

16 kvällar, knappt två och en halv timme varje gång och tio skådespelare i 13 olika roller. Det är vad som väntar när folklustspelet Spanska Flugan sätts upp vid Forsemanska gården i Söderköping.

– Det är kärleksförvecklingar, det är pengar, det väcks en fråga om faderskap och så handlar det om senap. Det är temat eftersom det utspelar sig hos fabrikör Klink, berättar Grönroos.

Pjäsen skrevs 1914 och det var också första gången den uppfördes på svensk mark. Nu har den hittat hela vägen till Söderköping och en pittoresk innergård.

– Det är nytt för oss, vi har aldrig satt upp den här förut, men i år är det 25e folklustspelet i Söderköping och det känns kul att kunna sätta upp något nytt.

– Det var länge sedan vi hade en så vuxen ensemble och det behövs om man ska spela den här pjäsen.

Mycket musik

Inte nog med att Spanska flugan är ny i sammanhanget, det är också en uppsättning med ovanligt mycket musik som bjuds den här sommaren.

– Det är sjätte året jag regisserar och vi har inte haft så här mycket musik tidigare, reflekterar Grönroos.

– Det är örhängen som man får med sig hem, konstaterar Marina Andersson som ingår i ensemblen och gör sitt tionde år i folklustspelet.

Regn skrämmer inte

Folklustspel förresten, exakt vad innebär det...?

– Det är lite som fars, men i långsammare tempo och då kallar vi det folklustspel. Det är inte så hysteriskt, resonerar Grönroos.

– Jag är emot det, jag är till exempel inte någon vän av Stefan och Krister, när det blir för mycket tappar det sin betydelse.

Och hem går folklustspelet, inte ens lite regn brukar skrämma bort publiken även om allt går av stapeln under bar himmel. Regissören kan bara påminna sig att de behövt ställa in fyra gånger sedan 1996 då han själv kom in i sammanhanget.

– Blir det regn frågar vi publiken om vi ska bryta och då säger de nästan alltid nej vi har regnkläder med oss, ler Marina Andersson.

– Publiken tycker till exempel att det är kul när man sätter sig på en blöt stol. Man får bjuda på det.

Det tycks som det är något speciellt med samspelet publik och ensemblen just i det här forumet.

– Folk kommer ner efteråt och vill hälsa och tacka, det är mycket häftigt, ler Grönroos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!