Om denna berättade hon när hon gästade föreläsningsföreningen Nyfiken på i Stinsen i Söderköping på onsdagskvällen. Boken heter "Att ta sig ett barn" och den utspelar sig i 1800-talets Vikbolandet med vissa avstickare till Norrköping och Söderköping.
– Inledningen är det enda som är taget från verkligheten, resten är fiction. Jag har hittat på allt och det har varit riktigt kul, sade hon och fortsatte:
– Min mormor Augusta var fem-sex år när hennes mamma lämnade henne på kökssoffan hos en bonde på Vikbolandet. Hon sade att hon skulle komma tillbaka om några dagar, men hon kom aldrig. Den känslan, att bli övergiven, lämnad, blev startpunkten för mig att börja skriva.
Det här är något som Yvonne Beckman gått och tänkt på i stort sett hela livet. Likaså har hon alltid skrivit och gått flera skrivakurser. Men det är först på senare år som hon tagit skrivandet på allvar.
– När jag bestämde mig för att sitta vid datorn varje dag mellan åtta och tolv, det var då jag upptäckte att jag faktiskt kan skriva en bok. Det kändes bra.
Under uppväxten bodde mormor Augusta med Yvonne och hennes bror och mamma i en lägenhet i Stockholm. Hon minns hur det låg en spänning i luften då Augusta, på bred östgötska och med schalett på huvudet, berättade historier om vad som hänt i Linneberga i Å, Kuddby, Grefstad och Östra Husby.
– När jag hör om de här orterna är det som små sagor. Ren magi!, sade Yvonne Beckman.
Om somrarna packade hela familjen in sig i bilen och åkte till Vikbolandet. Så Yvonne Beckman har en stor koppling till området hon nu gestaltar i debutromanen. I boken skildras Augustas liv, relationer och vilka vägar ett liv kan ta efter att ha blivit bortlämnad. Yvonne Beckman menar att det även går att dra paralleller till dagens samhälle:
– Jag tänker på de som kommer ensamma till Sverige i dag, som inte vet var deras föräldrar är. För även om boken utspelar sig på 1800-talet, så är barns fundamentala behov av närhet och trygghet desamma då som nu.
Yvonne Beckman är utbildad förskolepedagog och förskollärare och har under en tid jobbat med barn med autism. All erfarenhet hon samlat kring barn och deras behov, ligger också till grund för boken.
– Intresset för mänskligheten och hur barn har det har drivit mig att skriva den här boken, sade hon.