Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glade skomakaren hålls i strama tyglar

Mästerdetektiven Blomkvist hittar arsenik i en chokladkaka. Och skomakaren Blomqvist vill hjälpa sin gode vän ur ekonomisk knipa. Två olika pjäser med blomkvistar repeteras nu bland kullerstenarna på innergårdarna i Söderköping.

"Det ordnar sig alltid, bara män är optimistiker", säger skomakaren (Per Sallerbäck) till den ekonomiskt tyngde varvsägaren Hjalmar Ek, spelad av veteranen Per Åke "Påa" Ahlgren. Foto: Andreas Skogh.

"Det ordnar sig alltid, bara män är optimistiker", säger skomakaren (Per Sallerbäck) till den ekonomiskt tyngde varvsägaren Hjalmar Ek, spelad av veteranen Per Åke "Påa" Ahlgren. Foto: Andreas Skogh.

Foto:

SÖDERKÖPING2007-06-22 06:00
- Jag bearbetat den hårt och förlagt handlingen här - så gör vi alltid. Bland annat har jag plockat bort en massa musik, vissa låtar var urusla. Akterna får inte vara längre än max en timme, det kan ju vara både varmt och blött för publiken. Det är viktigt att tajta ihop det, säger Mats Huddén.
Det är sjätte året i rad han regisserar Söderköpings folklustspel. I år tar Den glade skomakaren form på Forsemanska gården.
I pjäsens centrum står varvsägaren Hjalmar Ek, spelad av veteranen Per Åke "Påa" Ahlgren. Det är en man med motgångar - både skulder, pengatrubbel och en gnagande oro för de två vackra döttrarna som är ivrigt uppvaktade.
- Men skomakaren är en fixare och lovar att ordna upp allt. Han är en "optimistiker" som han säger, berättar Stephan Grönros som spelar Gottfrid, en dammsugarförsäljare och pigtjusare.

Spelar spratt
Gården med sina trähus och kullerstenar ger en gammaldags känsla och en charmig inramning. Men kullerstenarna kan ibland spela skådespelarna spratt.
- Vi har lärt oss dem. Men förra året fick Håkan (Leksell, reds anm) hoppa på kryckor i sista föreställningen efter att ha trampat snett. En och annan klack brukar också gå av, säger Stephan Grönros.
Traditionsenligt premiär är onsdagen efter midsommar och därefter ges fjorton föreställningar. Nu repeterar ensemblen varje dag för att få allt att sitta.
- Igår gick det riktigt bra, allt föll på plats. Det gör mycket att få kostymerna, med dem på går man lättare in i rollen, säger Stephan.
- Men vi har några dagar kvar och de behövs för att smörja ihop det sista, säger Mats Huddén.
Folklustspelen är populära och föreställningarna brukar locka mellan 3 000 och 4 000 åskådare. Bekymret för all utomhusteater är förstås vädret. När Folkbladet var på plats hade ett kraftigt regnväder just passerat och scenografin har försetts med blytyngder för att inte blåsa bort.
- Det går inte att sitta med paraplyer, då ser ju inte de bakom, men folk brukar komma med ordentliga regnkläder. Det är värre för skådespelarna, säger Mats.
- Men vi brukar låtsats att det regnar... Det har regnat kraftigt, men vi har aldrig ställt in, säger Påa, litet stolt.
Fakta/Den glade skomakaren
- Musikaliskt folklustspel av Sigge Fischer (1894-1976).
- Regi och bearbetning: Mats Huddén.
- Premiär: 27 juni
- Med Teater Sythercopie: Per Åke "Påa" Ahlgren, Kristin Kindbom, Stephan Grönros, Per Sallerbäck, Lisen Kromnér.
- Kuriosa: Filmatiserades 1955 i regi av Torgny Anderberg med bla Stig Järrel, Hjördis Petterson och Arthur Fischer i rollerna.
- Mer kuriosa: Manusförfattaren Sigge Firscher spelade "Söderman" i "Vi på Saltkråkan".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!