Sedan fem år tillbaka arrangerar Cnema skolfilmsfestivalen Klappan. Syftet är att lyfta fram det filmpedagogiska arbetet som genomförs ute på skolor och fritidsgårdar.
– Vi vill visa hur mycket film som görs. I år har vi fått in nästan 70 filmbidrag, säger Christian Tidebrink, mediepedagog.
– Klappan fungerar också som en morot. Eleverna kan skicka in sin film, kan få se den på vår största filmduk på Cnema och har chansen att vinna pris. Det här är ett sätt att öka intresset för film ännu mer i Norrköping, och skapa en väg in i filmen, fortsätter han.
Årets stora vinnare – med totalt tre priser – var Svärtingehus "Inte OK!", en film med ett anti-mobbningsbudskap. Den vann kategorin bästa mellanstadiefilm med motiveringen: "En välregisserad film med viktigt budskap, modiga skådespelare och starka scener". Dessutom vann filmen pris för bästa foto: "För stor medvetenhet och vågat foto som förmedlar känslor av utanförskap, glädje och sorg till betraktaren. Intressanta kameravinklar och genomgående bra fotoarbete med stor vilja att förmedla rätt känsla". Med en enda röst vann skolan också Årets Klappa, ett publikpris som avgörs genom en omröstning på nätet. Priset var en systemkamera med stativ och en symbolisk klappa.
Pkalen för bästa högstadiefilm fick Hultdalsskolan för filmen "Hope", en berättelse med självmord som bärande tema. Juryn motiverade: "En film som väcker känslor och öppnar ögon. Med stark närvaro i skådespel och bilder gestaltas ett ämne helt utan tvekan".
I år hade närmare 70 bidrag kommit in från nio skolor och en fritidsgård. Av dessa visades 22 filmer inför en publik med 110 elever och lärare. En jury hade utsett bästa högstadiefilm, bästa mellanstadiefilm, bästa animation, bästa klippning, bästa ljud, bästa skådespeleri, bästa manus och bästa foto samt en rad hedersutnämnanden.
– Rent generellt är det en bra kvalité med bra filmberättelser, säger Christian Tidebrink.
Många av filmerna tar upp svåra ämnen som mobbning, utanförskap, alkoholism i hemmet, grupptryck och droger. Bland bidragen finns också slapstickkomedier, fantasifulla filmer med specialeffekter och tidsresor samt några skräckfilmer.
– Det var många starka dramer i år och man ser att barnen gärna gör film om ämnen som de kan relatera till, som mobbning. Men vi får alltid in några skräckfilmer. Vi märker av en lust bland barnen att göra filmer som de knappt är gamla nog att se på, säger Christian Tidebrink.