Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många sökte ny musiklinje

På torsdagen ägde det första uppropet rum för den nya musikutbildningen på Marieborg. Folkbladet pratade med Josefin och Mathilda som tillhör den allra första årskullen.

Lärarna Per Kolsgård, Lena Swanberg, Anders Grentzelius och Henric Bellinger spelade "Feeling good".

Lärarna Per Kolsgård, Lena Swanberg, Anders Grentzelius och Henric Bellinger spelade "Feeling good".

Foto: Patrik Selsfors

SKOLA2018-08-17 07:00

Det var i februari som Marieborgs folkhögskola kunde presentera sin nya tvååriga musiklinje med fokus på musikutveckling och entrepenörsskap. Norrköpings kommun har från börjat varit med som ekonomisk garant och har också lovat att skjuta till 900 000 kronor över en treårsperiod för själva uppstarten av linjen.

När man startar upp en ny utbildning kan man aldrig vara riktigt säker på hur söktrycket ska bli så innan torsdagens upprop i aulan på Marieborgs folkhögskola frågar vi rektor Jerry Wiklund hur det har sett ut.

– Det har gått över förväntan! Vi har fyllt de 20 platserna i årskurs ett men haft 50 sökande och det är inte självklart när man precis startat upp en ny linje, säger Jerry Wiklund.

På uppropet i aulan blir det ett utmärkt tillfälle för den nya linjens lärare att presentera sig: Anders "Gresse" Grentzelius, Henric Bellinger, Per Kolsgård samt Lena Swanberg äntrar scenen för att framföra en själfull version av "Feeling good" och får efteråt stormande applåder från den fullsatta aulan. Även kommunalrådet Lars Stjernkvist finns på plats för att hålla tal dagen till ära.

– Det är viktigt för Norrköping med kultur, staden förändras på ett bra sätt av kulturarbetare så från hela kommunen önskar jag lycka till med studierna. Och glöm inte bort att förändra vår stad!, avslutar Lars Stjernkvist innan det är dags för alla de olika kurserna att samlas var och en för sig.

Folkbladet får en pratstund med två av eleverna i den nya musiklinjens allra första årskull: Josefin Matsson (22) och Mathilda Abrahamsson (21), bägge från Norrköping (eleverna kommer dock från olika håll som till exempel Nyköping, Stenungsund, Mariestad och Vingåker).

Vad är orsaken till att ni valde den här linjen?

– Jag älskar och skriver en hel del musik men skulle vilja lära mig mer om låtuppbyggnad men också om allt det där andra som rättigheter och marknadsföring, ja hela processen, säger Josefin Matsson och Mathilda håller med:

– En sak som jag vill lära mer om är att producera min musik för att få mer uttrycksmöjligheter, jag vill kunna alla delar från låtskrivande till att släppa och nå ut med musiken.

Josefin berättar att hennes musik lutar åt jazz och indie medan Mathilda beskriver sig som en singer/songwriter med tonvikt åt R'nB. På det sättet ligger de rätt i tiden med tanke på hur många begåvade unga kvinnliga låtskrivare som slagit igenom i Norrköpings musikliv på senare år.

– Det är inte mer än rätt att fler tjejer kommer fram nu, det är verkligen dags, skrattar Josefin innan de går in i klassrummet igen för att påbörja sin utbildning.

Folkbladet önskar lycka till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!