Scenkonstfestivalen hålls på Dynamo under Kristi himmelfärdhelgen och är späckad med massor av teater, aktiviteter i bistron och designmarknad.
Huvudarrangörer är Kvartersteatern, Folkuniversitetet och Marieborgs folkhögskola.
– Det här blir ju något större än att bara ha en vanlig skolföreställning, säger Anneli Wallander, som går teaterlinjen.
– Här får vi sätta upp en hel föreställning i verkligheten med allt vad det innebär. Vi har pressträff, bjuder in publik och är med och skapar och utvecklas, både individuellt och tillsammans. Det blir en sorts praktik inför arbetslivet som är otroligt rolig, säger teaterpedagogeleven Zazza Kristensson i rollen som producent.
Det är folkhögskolans andraårselever på teaterpedagoglinjen som tillsammans med teaterlinjen sätter upp fem enaktare. Det är nutida svensk dramatik för unga och vuxna på temat ”Ensamma tillsammans”.
– Pjäserna handlar om relationer i olika stadier och former, säger Zazza Kristensson.
När Folkbladet besöker Dynamo repeteras föreställningen Fantasi för hjälte och slocknad stjärna av dramatikern Anders Nyman som också har varit har varit gästpedagog på utbildningen.
I pjäsen möts den mystiska Greta Garbo och Pippi Långstrump i en linbane-kabin 443 meter över marken. Med sig har de en man som sover ruset av sig, men kan vakna när som helst. När kabinen plötsligt stannar börjar kvinnorna tala med varandra.
– Det är en komisk situation, men ingen komisk pjäs, säger regissören Malin Wallander.
– Den fångade mitt intresse för att den kretsar kring att bryta sig loss från bilden av sig själv.
I rollerna syns Anneli Wallander, Stina Svensson och Christoffer Erntston – som Mr Benton.
– Han är Garbos man och Pippis längtan, för hon vill växa upp, bli kvinna och kyssa någon, berättar Malin Wallander.
– Men egentligen handlar det inte så mycket om Garbo och Pippi, utan snarare om idealbilden av hur en kvinna ska vara och hur omöjligt det är att leva upp till den, säger Anneli Wallander.
Vad tycker ni om scenen i Andra kammaren?
– Det är en lagom stor scen i utbildningssyfte, man får träna på rösten men det är ändå inte någon stor lokal som kan vara skrämmande om man inte har så mycket erfarenhet sedan innan, säger Anneli.
– Jag tycker att det är jättebra lokaler. Det är roligt att få vara i en teatermiljö, en riktig black box, instämmer Sina Svensson.
Andra pjäser som sätts upp handlar till exempel om barn som hamnar i kläm när föräldrarna splittras och mobbning i skolan.
– Vi har en väldig bredd i föreställningarna, vilket är otroligt kul. Sedan kommer en mängd andra föreställningar att spelas förutom våra, säger Zazza Kristensson.
Marieborgs teaterfestival har hållits i 20 år men har de senare åren vävts samman med Kvartersteaterns Scenkonstfestival. Men folkhögskolans teaterfestival fortsätter även helgen efter, den 13 till 15 maj.
– Nu har vi hittat en bra balans för scenkonstfestivalen och samlas på ett ganska enkelt sätt. För eleverna som har jobbat med sina arbeten i tio veckor, är det roligt att nå utanför kretsen av familj och vänner, säger Marie Mattsson, lärare och verksamhetsledare på folkhögskolan.
– En viktig del i utbildningen handlar om teaterns roll och betydelse i samhället. Är vi bara på skolan blir vi alldeles för isolerade. Vår önskan är sedan också att våra elever när de går ut ska åka tillbaka till sina hemorter och engagera sig i amatörteaterföreningar som är en viktig del i ett demokratiskt samhälle, fortsätter hon.
Fantasi för hjälte och slocknad stjärna spelas den 7 maj, 8 maj, 13 maj och 15 maj.