Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här firas det fria ordet

Tecknaren EWK valde att envist stå på den lilla människans sida gentemot maktapparaten. När tryckfrihetsförodningen i år firar 250 år tar EWK-museet tillfället att möta människor i samtal om yttrandefrihet runt om i landet.

Från fjäril till fladdermus. Några av Sveriges vassaste satirtecknare ger sin bild av det fria ordet. Här är Riber Hanssons fyndiga bild.
Illustration: Riber Hansson

Från fjäril till fladdermus. Några av Sveriges vassaste satirtecknare ger sin bild av det fria ordet. Här är Riber Hanssons fyndiga bild. Illustration: Riber Hansson

Foto:

Satir2016-04-14 09:00

På EWK-museet finns sedan i lördags ett smakprov ur den kommande vandringsutställningen #jagfårvälsäjavadjagvill – som kommer att växa efter hand.

Museiintendent Carina Milde beskriver projektet som en spinoff från den tidigare utställningen ”Hurra för yttrandefriheten!” som blev brännande aktuell när den pågick under attentaten mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

– Vi kände att vi har hamnat i ett läge där vi vill komma ut och diskutera yttrandefrihet, säger Carina Milde.

– Mantrat ”#jagfårvälsägavadjag vill” fungerar lite som en mur. Många känner att ”det är väl ändå ingen som lyssnar”. Våra samtal har ingen global påverkan, men det kan bli en värdefull mellanmäsklig dialog, där människor blir hörda.

Utställningen kommer att turnera i Sverige och är ett samarbete mellan Arbetets museum (där EWK-museet ingår) och Folkets hus och parker. På de platser den besöker hålls workshops om yttrandefrihet under ledning av Carina Milde.

– Vi har valt ett glesbygdsperspektiv och vi kommer till folkets hus-lokaler och bygdegårdar som byggts för att skapa mötesplatser runt om i landet.

Även illustratören Helena Lindholm medverkar och fångar med pennan upp hur samtalen utvecklas i en serie bilder.

På EWK-museet visas redan nu fem bilder från lika många workshops på orter som Gusum, Lidköping och Hammarkullen med bland annat pensionärer, nyanlända och gymnasister.

Av bilderna framgår att diskussionerna har kommit att kretsa kring mobbning, den nya medieutredningen och vikten av att rösta i politiska val.

Till utställningen hör också några mästerliga bilder av satirtecknare som Riber Hansson, Sara Granér, Sahar Burhan och Magnus Bard.

Sedan den 14 mars visas även Fritt ord 250 – det fria ordet genom EWK:s ögon. Den består av tolv originalteckningar där EWK kommenterar sin tids medielandskap, skev annonsmarknad med nedåtgående spiral för andratidningar i landet och journalistikens demokratiska ansvar.

Bilden av den lilla människan blir särskilt tydlig i en satirteckning från 1972, där en maktlös liten figur står sig slätt mot mediehusets många mäktiga megafoner. Bilden publicerades i Aftonbladet i samband med en pågående debatt om att journalister som ska granska makten samtidigt har en maktposition i samhället.

I dagens medielandskap ser Carina Milde att förutsättningarna för satirtecknarna har begränsas kraftigt.

– Det är ett problem att att inte satirtecknare får utrymme i media längre, säger hon.

– Dagens Nyheter förfasar sig över att den kenyanske tecknaren Gado sparkas från Daily Nation, samtidigt har tidningen inte skrivit en rad om att Magnus Bard, den siste fast anställde tecknaren, får lämna DN. Man stryper satirtecknarnas möjligheterna att granska makten. Vi firar en tryckfrihetsförordning som är 250 år – men ska vi då inte vara bättre än så här?

Utställningen ”#jagfårvälsägavadjag vill” står på Arbetets museum till den 24 april och Fritt ord 250 pågår till den 21 augusti.

Ewert Karlsson, (1918-2004), var en svensk konstnär och karikatyrtecknare under signaturen EWK, i bland annat Aftonbladet och tidningen Land. På Arbetets museum finns EWK – Centrum för politisk illustrationskonst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!