”Vi har ingenting att göra” är storyn om en fritidsgård i Oxelösund åren 1965-79, men skulle också kunna appliceras på fritidsgårdar landet runt.
Författarna, Jonas Stål och Hasse Appelkvist, berättar om tillkomsten av fritidsgården, ungdomarna som gick på går´n, om musiken i form av lokala storheter och Sveriges mer namnkunniga storheter. Vi får följa hur tankarna på en fritidsgård tar fart under 60-talets första år. Lokalpressen rapporterade om ungdomar som ”firar i sprit- och sexorgier i rivningskåkar”. Detta är upprinnelsen till fritidsgården.
Vi får följa verksamheten år för år och alla pop- och rockband listas och presenteras noggrant. Till och med gager, klockslag för framträdande och bokningsagentur redovisas.
Bland de regionala märks bl.a. Norrköpingsbanden The Mixers och Scarlet Ribbons, lokala Suspenders, Jackie Fountains från Gnesta, Eskilstunabandet Dandys, ”14” från Finspång och Linköpingsband som McGregors Clan, Magazin Story, Exclusive Blend och Mendoza. Till det kommer de svenska toppbanden som Fabulous Four, Hoola Bandoola Band, Made in Sweden, Magnus Uggla, Pugh & Nature, Ulf Lundell, Kebnekajse, Trettioåriga Kriget, Jerry Williams och Slam Creepers. Bara för att nämna några.
De första åren dominerade de lokala och regionala banden. 1965 framträdde tio band. Året därpå ett femtiotal. Det var konserter och danser 3-4 gånger i veckan utom sommarmånaderna.
De sista 5-6 åren i boken minskar antalet band och namnbanden ökar. Det betydde ökande utgifter. Man kan också anta att kvalitetskraven från ungdomarna ökar. Det räcker inte längre att fyra killar med gitarrer lirar Beatleslåtar och sjunger på knackig engelska. Dessutom ökar konkurrensen från andra håll.
Det märkvärdiga i kråksången är att den här fritidsgården fortfarande existerar. I slutet av boken beskriver författarna problem och glädjeämnen från 1979 till 2015. 50 år efter tillkomsten lever går´n kvar under namnet Briggen i allaktivitetshuset Koordinaten, vilket är en bedrift bara det. Musiken är en annan och verksamheten har utökats och förändrats, men syftet är fortfarande att de Oxelösunds ungdomar en meningsfull fritid i en tid då det kanske är viktigare än någonsin.